Volledig scherm
In het Andriessenhuis aan de Koppeldijk in Borculo is een buikgriepvirus uitgebroken. © Peter Zandee

Norovirus treft bewoners Andriessenhuis in Borculo

BORCULO - Het norovirus heeft toegeslagen onder bewoners van het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen in Borculo. Vanwege besmettingsgevaar zijn tal van voorzorgsmaatregelen genomen om uitbreiding van de buikgriep te voorkomen.

Het kerstconcert is geschrapt, bewoners eten alleen op hun kamer en bezoekers moeten extra voorzorgsmaatregelen treffen en goed hun handen wassen. Op dit moment zijn nog zeker tien ouderen in het Andriessenhuis besmet met het virus, dat buikgriep veroorzaakt. „Het waren er nog meer”, zegt rayon-manager Wim Sletterink van Careaz. „Vorige week werd bij twee bewoners het norovirus vastgesteld. Het is erg besmettelijk, dus al snel waren er meer mensen ziek. Het virus lijkt nu gelukkig op z’n retour.” 

Het virus is niet levensgevaarlijk, zo benadrukt Sletterink. „Maar buikgriep is voor iedereen vervelend. En helemaal voor een kwetsbare doelgroep als ouderen. Daar moeten we toch extra voorzichtig mee zijn, omdat snel complicaties kunnen optreden.” De verschijnselen bij het norovirus bestaan uit plotseling heftig braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, en buikpijn en kramp.

 Verschijnselen

 Op advies van een een infectiepreventiedeskundige van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft Careaz maatregelen ingesteld om verdere besmetting te voorkomen. Zo is het geplande kerstconcert van deze week geschrapt. Ook gaan tal van andere gezamenlijke activiteiten niet door. „We proberen contact tussen de bewoners zo veel mogelijk te minimaliseren. Dat betekent dat de ouderen niet meer gezamenlijk eten, maar de maaltijd op hun kamer nuttigen.”

Bewoners kunnen nog wel bezoek krijgen. „Maar bezoekers moeten wel voorzorgsmaatregelen treffen. Zo is handhygiëne erg belangrijk. We vragen bezoekers voor en na het bezoek goed hun handen te wassen. Ook vragen we mensen na het bezoek het Andriessenhuis meteen te verlaten en niet bij andere bewoners op bezoek te gaan.”

  1. #HéScheids: Kratje bier voor speler Lochuizen, supporters Excelsior’31 in ‘gevaar’
    HéScheids

    #HéScheids: Kratje bier voor speler Lochuizen, supporters Excelsior’31 in ‘gevaar’

    ENSCHEDE - Frank Driezes van Lochuizen belooft een teamgenoot een kratje bier als hij weer scoort uit een vrije trap, supporters van Excelsior’31 moeten oppassen langs de kant van het veld en de scheidsrechter imiteert een schwalbe van een FC Trias-speler op prachtige wijze. Ook het afgelopen voetbalweekeinde zat vol met opvallende gebeurtenissen. Herbeleef de meest bijzondere momenten in deze video.