Volledig scherm
Foto: ANP

OBL boycot besloten vergadering

BORCULO - Zelfs het onderwerp krijgt het karige publiek dat op de vergadering van de raadscommissie Ruimte is afgekomen, niet te horen. Slechts dat het geacht wordt de zaal te verlaten. Na de vergadering van de commissie staat nog een geheim, dan wel vertrouwelijk overleg op het programma.

Besloten vergaderen: waar achterkamertjespolitiek wordt verguisd, duikt het fenomeen in Berkelland zeer regelmatig op. Voor zover bekend omdat bedragen worden genoemd die verband houden met schadeclaims door afgeblazen nieuwbouwprojecten. Daarbij gaat het om dermate veel geld dat het college van B en W de gemeenteraad op de hoogte wil houden. De betalen schadeloosstellingen hebben immers effect op de resterende besteedbare budgetten. Via de begroting zullen afkoopsommen uiteindelijk ook weer openbaar worden, maar nu even niet. Dit mogelijk om te voorkomen dat de ene claim zal leiden tot een volgende.

De fractie van Ondernemend Berkelland (OBL) zet zich openlijk af tegen de besloten vergaderingen. Commissielid Bennie Morsink maakte bij het aankondigen van het besloten vervolg van de commissievergadering woensdagavond kenbaar te zullen opstaan en de vergadering te verlaten op het moment dat dit aan de orde is. "Dat is uw eigen keus", reageert commissievoorzitter Martin Bouwmeesters kort.

Als behalve Morsink ook OBL-fractievoorzitter Erik Roosenboom opstapt en wegloopt als het zover is, verzamelen de OBL' ers zich in de fractiekamer. Ook daar kent de deur een 'niet storen'-schuifje, maar dat wordt niet gebruikt. Volgens Roosenboom zou Berkelland helemaal geen claims hoeven te betalen als geen nieuwbouwprojecten zouden worden afgeblazen. "Had de vergunningen gewoon intact gelaten: een projectontwikkelaar gaat echt niet bouwen als er geen markt voor zijn huizen is. Ook dan verrijst zo'n wijkje dus niet, maar ben je niks kwijt aan claims."