Of je nu dicht over de zwaluw of den zwalow, de ‘postduif van de lente’ blijft populair
GELSELAAR - Het poëziefestijn zaterdag in Gelselaar voerde met genomineerden en prijswinnaars uit drie landen naar een vergezicht. Met lezingen over zwaluwen in de literatuur en de kunst werd al vooruitgeblikt naar de bekroning volgend jaar van een bijzonder grensoverschrijdend vertaalproject.
Voor het begin van de zomer is de publicatie gepland. De zwaluw – aan de hand een in het Latijn geschreven gedicht van bisschop Radboud – is het thema. Net als bij de poëziewedstrijden dit jaar.
Maud Rikkens uit Amersfoort won in Gelselaar met ‘Zoals deze zwaluw’ in de categorie Nederlandstalige gedichten. De uit Groenlo afkomstige Sebastiaan Roes, die nu in Den Bosch woont, won met ‘Lucifer en den zwalow’ in de categorie Nedersaksische gedichten.
Livestream
Via een livestream van het poëziefestijn, die nog is te zien via www.appeldag.blogspot.com, konden genomineerde dichters, die niet naar Gelselaar konden komen – om uiteenlopende redenen waren velen van hen verhinderd – en andere poëzieliefhebbers alles volgen. Dit deed met veel genoegen ook Arne Lentföhr uit Lübeck, die zo vernam dat hij met zijn in het ‘Holsteenks’ geschreven gedicht ‘Swalkentyd’ de tweede prijs veroverde.
Vertaalproject
Zowel hij als Sebastiaan Roes en de eveneens genomineerde Carl-Heinz Dirks uit Emden nemen deel aan het vertaalproject vanuit Gelselaar van Radbouds meer dan duizend jaar oude gedicht. Dirks droeg in de kerk van Gelselaar, waar dit feest werd gevierd, al zijn Oostfriese vertaling voor. Een Achterhoekse en Twentse vertaling zijn eveneens gereed. Aan Groningse, Drentse, Duitse en Plattdüütsche (Münster) vertalingen wordt nog gewerkt. Gymnasiasten van de vijfde klas van het Marianum uit Groenlo, werd zaterdagavond onthuld, kiezen voor hun Nederlandse vertaling een muzikale invulling.
‘Zwaluw’ in het Swahili
Kunsthistoricus Jaap Nijstad gaf met een korte lezing over zwaluwen in de kunst door de eeuwen heen een voorproefje van de schitterende beelden uit veel landen, continenten en tijden die straks in de publicatie bij het vertaalproject verschijnen. In zijn lezing over zwaluwpoëzie door de eeuwen heen maakte dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst ook een vlucht naar Zuid-Afrika en Tanzania. Zo liet hij een fragment horen van het liedje Mwayubayu van de Tanzaniaanse zanger Marlaw. ‘Mwayubayu’ betekent ‘zwaluw’ in het Swahili.
‘Postduiven van de lente'
De tweede prijs in de categorie Nederlandstalige poëzie ging naar Wim Hartog uit Nieuwegein die de zwaluwen vergelijkt met heel andere vogels. ‘De postduiven van de lente’, heet zijn gedicht. Er waren 63 inzendingen binnengekomen, die werden beoordeeld door een driekoppige jury: Frederike Scholing, Jaap Nijstad en Sander Grootendorst. Lucie Putzeijs uit Aalter in België, aan wie de derde prijs werd toegekend, schreef in haar gedicht ‘Boven de tijd‘ over de zwaluw en de dood. Winnaar Maud Rikkens kon niet aanwezig zijn. Maar gelukkig was ze wel op beeld te zien, terwijl ze haar gedicht voordroeg. Het publiek in Gelselaar hoorde een stem uit Amersfoort die verlangt naar ‘Achterhoeks goud’.
In totaal kwamen 32 Nedersaksische gedichten binnen. Gerrit Klaassen, die deze met Goaitsen van der Vliet en Jan Leijenhorst beoordeelde, presenteerde het juryrapport. In hun ‘rangschikking’ kreeg ‘MODDER’ van Are Meijer uit Amsterdam, die dichtte in het Westerkwartiers, de derde prijs. Klaassen belichtte van verschillende kanten de drie gedichten die met een prijs werden beloond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hardlooptrainer Bert Vogel (69) uit Eibergen heeft ALS: ‘Ik ben ziek, maar ik lóóp nog!’
EIBERGEN - Hij vertelde het slechte nieuws maar meteen op de training en aan het orkest: Bert Vogel heeft amyotrofische laterale sclerose, ALS. Regelmatig voelt hij zich sindsdien nagekeken als hij hardloopt. „Ik ben ziek, maar ik lóóp nog. Het gaat nog steeds goed, maar het ís niet goed.” -
PREMIUM
Het mag eindelijk weer: water oppompen in Achterhoek! ‘Dankzij alle regen’
Het mag eindelijk weer: water halen uit de beken, rivieren en sloten in de Achterhoek. Ook het oppompen van grondwater bij de natuurgebieden het Stelkampsveld bij Borculo en De Zumpe bij Doetinchem is weer toegestaan. -
PREMIUM
Minister bezoekt Achterhoek: goede kans op de nieuwe miljoenen van de Regiodeal
WINTERSWIJK - De Achterhoek hoeft niet te wanhopen als het gaat om opnieuw in aanmerking te komen voor de miljoenen van de Regiodeal vanuit het Rijk. Dat maakte Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken, maandagmiddag duidelijk tijdens haar bezoek aan de Achterhoek. -
PREMIUM
Nel is de ruigste kok van Nederland: ‘Wij zijn een volk van kipfilet op een plastic schaaltje’
Mannenverslindster, flipperkast én activist. Praat met chef-kok Nel Schellekens en je belandt van de kliekjes zó in de oosterse rijsttafel, waaraan het enige oosterse is dat alles uit Oost-Nederland komt. Ze kookt met wat overblijft en laat proeven dat dat heerlijk is. Donderdag geeft de Winterswijkse kok een theatercollege in Haaksbergen. Hier een voorproefje, aan de hand van steekwoorden. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Er is werk aan de winkel voor Kevin Vos bij Sportclub Neede
NEEDE - Sportclub Neede heeft met trainer Kevin Vos een oude bekende vastgelegd. Hij moet de prestatiecultuur meer gestalte geven. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.