Volledig scherm
Marion Griffioen en haar man Ed willen een dierenpension gaan starten. © DE GELDERLANDER

Omwonenden vechten komst dierenpension bij Winterswijk aan uit angst voor overlast

CORLE - Omwonenden van een in de buurtschap Corle gepland dierenpension vrezen veel overlast, niet alleen van blaffende honden maar ook van stofwolken als bezoekers over de zandwegen heen en weer rijden, zo bleek maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Daar vocht een vijftiental omwonenden het bestemmingsplan voor een dierenpension in de buurtschap bij Winterswijk met maximaal 100 honden en 50 katten aan. De familie Griffioen is al sinds 2015 bezig het pension van de grond te tillen, maar stuit op veel verzet in de omgeving.

Te ver weg

De meeste bezwaarmakers wonen op behoorlijke afstand van het aan de Grote Veldweg geplande pension. Rechter en staatsraad Eric Helder maakte gelijk al het begin van de rechtszaak bij de Raad van State duidelijk dat het overgrote deel van de bezwaarmakers waarschijnlijk te ver van de Grote Veldweg woont om als belanghebbende te worden aangemerkt.

Alleen de familie Damkot woont op minder dan een kilometer. Damkot, die de kar van de bezwaarmakers trekt, woont overigens ook nog altijd op 280 meter afstand.

Extra maatregelen

Volgens de gemeente Winterswijk is dat ver genoeg weg om geen onaanvaardbare hinder van de honden te hebben. ,,Ik heb zelfs een geluidonderzoek laten doen dat strikt genomen niet noodzakelijk was. Daaruit blijkt dat mijn honden geen overlast zullen geven. Ik neem zelfs extra maatregelen om te voorkomen dat de honden die buiten lopen geprikkeld raken en gaan blaffen. Zo komen er struiken om het hondenuitlaatveld en komen er geen buitenkennels tegen de binnenkennels aan zodat de honden niet zelf van binnen naar buiten kunnen’', zei initiatiefnemer Griffioen.

Hij wees er op dat hij Damkot al eerder had uitgelegd dat de honden veel sneller geprikkeld raken en aan zullen slaan als ze vlak bij een weg zitten. Want daar lopen en fietsen mensen en rijden auto’s. ,,Ik denk dat Damkot alleen maar meer last van de honden zal krijgen, ook al komt het uitlaatveld dan verder van zijn woning.’' Damkot was het daar niet mee eens en wil het uitlaatveld verder van zijn huis hebben.

Quote

Ik neem zelfs extra maatrege­len om te voorkomen dat de honden die buiten lopen geprikkeld raken en gaan blaffen.

Initiatiefnemer Griffioen

Verkeersellende

Een ander heikel punt is het verkeer van en naar het dierenpension. Ook omwonende Grijsen vreest veel ellende, ook al woont hij op bijna anderhalve kilometer afstand. ,,Er komen straks per dag honderden auto’s van en naar het pension en die komen gegarandeerd voor een groot deel over de Bessinkgoorweg. En dat is een zandweg. Dat zal enorm veel stofoverlast opleveren. Ik vind dat de gemeente daar iets aan moet doen. Want als Winterswijk daar niets aan gaat doen, doe ik het zelf wel’', aldus Grijsen.

Hij vindt dat de gemeente op een of andere manier het verkeer van en naar het pension moet dwingen om via de Misterweg(N318) te laten rijden. Damkot zei dat de verkeerstoename in het ergste geval 600 autobewegingen per dag meer zullen zijn.

Onzingetallen

Griffioen noemde dat onzingetallen: ,,De meeste honden en katten zitten tien tot 14 dagen in mijn pension slechts een tiental dieren wordt ‘s ochtends gebracht en ‘s avonds weer opgehaald. Hoogstens 60 autobewegingen per dag extra dus.’'

B&W nemen begin april een beslissing over de bezwaren tegen de bouw(omgevings)vergunning. De zaak van gisteren ging om het bestemmingsplan. Als de Raad van State dat plan goedkeurt past de vergunning daar naadloos in en kan Griffioen aan de slag.

Uitspraak binnen enkele weken.