Volledig scherm
© Anton Kappers

Onbegrip: leerlingen basisscholen krijgen ongebruikte laptops niet mee in Berkelland

BORCULO - Onbegrip bij Berkellandse ouders. Op de openbare basisscholen in Berkelland liggen stapels ongebruikte chromebooks, laptops en andere digitale devices. Maar leerlingen krijgen die niet mee om thuis te kunnen werken.

Sinds de scholen vanwege de corona-crisis gesloten zijn, moeten leerlingen thuis onderwijs volgen. Dat  gebeurt grotendeels online via live-streams, videofilmpjes, onderwijsprogramma’s, -sites en e-mail. Het probleem is dat vooral gezinnen met meerdere kinderen niet voor elk kind een laptop hebben. Zeker niet als de ouders ook verplicht thuis online moeten werken.

Tegen een muur op

Maar terwijl scholen als het Staring College, Het Marianum en de Sint Joris-basisschool in Borculo niet moeilijk doen en hun leerlingen gewoon laptops in bruikleen geven, lopen ouders van leerlingen van openbare basisscholen in Berkelland tegen een muur op. Terwijl op de scholen stapels ongebruikte laptops, chromebooks en andere  digitale devices liggen, krijgen de kinderen die niet mee om thuis online te kunnen werken.

Bijzondere bijstand

Meerdere ouders die een verzoek daartoe indienden kregen van het hoofd van hun school te horen dat ze bij de gemeente Berkelland maar  een aanvraag voor bijzondere bijstand moeten doen om zelf een chrome-boek of  laptop aan te schaffen. Maar dat kan alleen als ze onder de armoedegrens vallen en als minima bekend staan bij de gemeente. ‘Belachelijk!’, reageren veel ouders, die nu onnodig voor forse uitgaven voor nieuwe laptops worden geplaatst, terwijl de computers op school ongebruikt in de kast staan.

Gecompliceerd

Volgens Jos Siemerink van het College van Bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA) waaronder zeventien openbare basisscholen in Berkelland en Oost Gelre vallen, klopt het inderdaad dat de kinderen geen digitale devices meekrijgen. Volgens hem omdat de situatie gecompliceerd is.

„Toen de scholen gingen sluiten wisten we niet voor hoe lang dat zou zijn. Bovendien is onduidelijk of we genoeg devices hebben voor alle kinderen. Daarbij komt dat niet alle basisscholen al digitaal werken. De ene school is daar verder in dan andere. De ene school werkt al met Snappet, de andere nog met boeken. Sommige docenten zijn digitaal heel bekwaam en geven al online–les, anderen hebben minder vaardigheden op dat gebied”, aldus Siemerink.

Alsnog ter beschikking stellen

Het OPONOA-bestuur wil de persconferentie van het kabinet van dinsdagavond afwachten, waarin waarschijnlijk bekend wordt gemaakt tot wanneer de scholen dicht zijn. „Daarna zullen we morgenvroeg (woensdag red.) met het bestuur en de scholencommissie vergaderen en besluiten of we alsnog digitale devices beschikbaar zullen stellen aan de leerlingen. We zullen dan eerst de behoefte moeten inventariseren. Het kan zijn dat we het per gezin moeten beperken tot één device, maar dat kan opgelost worden door de online-lessen voor de verschillende groepen niet op hetzelfde tijdstip te geven.”