Volledig scherm
Het nieuwe Onderwijsplein van het Assink lyceum aan de Parallelweg in Neede. © Yildiz Huinink

Onderwijsplein Neede blijkt nu alweer iets te krap

NEEDE - Scholieren vmbo uit Eibergen en Neede verkasten vorige maand naar het nieuwe Onderwijsplein. Dat is nu al te klein. De directie van het Assink lyceum stuurt daarom een aantal leerlingen terug naar hun oude schoolpand.


Het begin juni in gebruik genomen Onderwijsplein aan de Parallelweg is nu al aan de krappe kant. Een gering aantal leerlingen is inmiddels ‘teruggestuurd’ naar de oude locatie aan de Julianastraat in Neede, en ook het pand aan de Rekkenseweg in Eibergen dient zo nodig als overloop. De ouders van de leerlingen zijn hier onlangs schriftelijk over geïnformeerd.

Het gaat vooralsnog uitsluitend om havo-leerlingen die doorstromen naar een bovenbouwklas van het beroepsonderwijs. ,,We hadden een klas van 38 leerlingen, en dat is niet acceptabel. De kwaliteit van het onderwijs staat voorop. Vandaar dat acht leerlingen nu elders zijn ondergebracht”, zegt onderwijsdirecteur vmbo Bertus Satink.

De nieuwe school, waar de bovenbouwklassen 3 en 4 van het vmbo zijn ondergebracht, herbergt nu 530 leerlingen. ,,Er is bij de bouw rekening gehouden met krimp, alleen blijkt die krimp iets minder dan gedacht”’, schetst Satink het capaciteitsprobleem. De school zal daarom de eerstvolgende jaren enigszins moeten schipperen met de aanwezige ruimten. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de eventueel aanzuigende werking die de nieuwbouw kan hebben op scholieren.

Het Onderwijsplein heeft als voordeel dat het over grote lokalen beschikt en ook enkele multifunctionele ruimten kent die flexibel gebruikt kunnen worden. Hierdoor blijft de overlast beperkt. Extra ruimten huren van de buurman, praktijkonderwijsinstelling MaxX, die onder hetzelfde dak zit, is geen optie. Met MaxX worden al wel enkele algemene ruimten en apparatuur gedeeld.