Volledig scherm
De organisatoren van de Needse openluchtbioscoop hebben er veel zin in. © Jan Houwers

Op de trekker een filmpje pakken in Neede

NEEDE - Trekker of auto, alles en iedereen is op zaterdag 6 augustus welkom in de Needse openluchtbioscoop.

Rolschaatsende serveersters, hamburgers en auto's. En dat alles bij een groot beeldscherm in de openlucht waarop een film te zien is. Het lijkt een scene uit de film Grease, maar de afdeling Neede van Jong Gelre laat zaterdagavond 6 augustus oude tijden herleven met een drive-inbioscoop in het dorp. Een primeur voor Neede.

De commissieleden zijn al een tijdje druk met de organisatie. Het begon allemaal door een nummer van de Duitse schlagerzanger Dennie Christian. Hij zingt Autokino Samstag um halb zehn.,,Een van onze leden hoorde dat nummer regelmatig voorbijkomen op een geheime zender. Ze had iets van: Hé, kunnen wij geen Autokino organiseren?", vertelt Inge Waarlo.

Uitvoering
Het idee was dan wel geboren, maar de uitvoering bleek lastig. Zoals de vergunningaanvraag bij de gemeente. Maar vooral het vinden van een goede locatie viel tegen, want waar laat je tachtig auto's en trekkers en hoe zorg je ervoor dat iedereen zicht heeft op het grote scherm?

,,Eerst dachten we aan een weiland, maar we kwamen uiteindelijk op het oude terrein van de busremise in Neede uit. De huidige eigenaar Marco Seijger, van het Needse bedrijf Vendingland, kende onze verening niet eens, maar vond het een prachtig idee en stelde zijn terrein beschikbaar."

Bouwmarkt
Een groot scherm van 16 bij 8 meter komt aan de zijwand van Wilfen's Bouwmarkt.,,Het is een soort van opblaasbaar scherm. Een Nederlands bedrijf verhuurt ze", zegt medeorganisator Mark Elferink.

Maar het blijft niet bij een groot scherm alleen.,,In elk geval zorgen wij voor een ludieke sfeer", meldt Waarlo. "We verkleden ons als piccolo's en brengen het eten bij de auto. Misschiens zelfs op rolschaatsen", meldt Laura Wilbrink.

Per voertuig
Met de auto of trekker, op het terrein is plaats voor tachtig voertuigen. ,,Kaarten zijn te koop per voertuig en niet per persoon. Maar het is niet handig om met een volle auto te komen, want als je achterin zit, dan zie je niet zoveel van de film...", zegt Waarlo. Zoals bij een echte drive-inbioscoop gaat het geluid van de film via de autoradio.

Welke film er draait laten de organisatoren nog even in het midden. Het publiek kan in elk geval op de avond zelf stemmen op drie films. Rolprenten die geschikt zijn voor een breed publiek.

Informatie
De drive-inbioscoop is op zaterdag 6 augustus op het terrein van de voormalige busremise aan de Parallelweg in Neede. Vanaf 20.30 uur kunnen bezoekers het terrein op. Op de avond bepalen bezoekers welke film ze willen zien. Ze kunnen stemmen op drie (romantische) films. Kaarten kosten 20 euro, per auto. Deze zijn te koop bij zaal Prinsen in Haarlo, de Tabakorie Rona en bij bakkerij Stroet in Neede.