Volledig scherm
Eibergen - Eerste dag van de avondvierdaagse. Vanwege code geel zijn er aanpassingen gedaan © Jan Houwers

Op pad bij code geel
in Eibergen

EIBERGEN - Code geel van het KNMI vanwege verwacht noodweer heeft elders soms al vroeg op de dag tot het afblazen van wandelevenementen geleid. Maar de Eibergse IJsvereniging raakt niet snel in paniek. 

Het moment waarop de knoop wordt doorgehakt, schuift naar het einde van de middag. Een paar minuten voor zes is er dan het 'it giet oan' via Facebook. Geen Elfstedentocht, wel de traditionele inhaalavond waarmee het wandelevenement begint. Alleen de kortere afstanden van 2,5 en 5 kilometer. Zodat wie om half zeven start, een uur later bijna terug is. 

Het eventuele onweer wordt pas vanaf negen uur verwacht, tonen digitale kaartjes om zes uur. De vrijwilligers van de Tour Club Eibergen nemen voor lief dat hun 10- en 15-kilometer-pijlen dan voor niets zijn opgehangen.

Inhaalavond

Traditioneel wordt de maandagavond vrij veel benut door wandelaars die wel vier avonden willen meedoen, maar een andere avond niet kunnen. Voor basisschoolleerlingen is het vaak de woensdagavond dat niet worden gelopen.

Openluchttheater

Vrijdagavond is de avond waarop zo veel mogelijk gezamenlijk wordt gefinished. Start en eindpunt zijn die laatste avond in het Openluchttheater Eibergen. Aan de Vogelenzangstraat verzamelen de wandelaars over de verschillende afstanden - ook de cracks die 10 of 15 kilometer lopen - zich dan, voor de gezamenlijke intocht.