Volledig scherm
De vernieuwde entree met juist de ouderwetse belettering op de toegangspoort van openluchttheater Het Galgenveld en het gelijknamige openluchtbad. © Peter Zandee

Openluchttheater Het Galgenveld
op de kop af 25 jaar geleden geopend

BORCULO - Buurtvereniging Dijkhoek en toneelvereniging Ons Genoegen kunnen de vlag uitsteken: het openluchttheater Het Galgenveld bestaat vandaag precies 25 jaar.

De naam Het Galgenveld dateert uit de tijd dat er in de tijd van de vorstbisschop van Münster en mogelijk al eerder ter dood veroordeelden werden opgehangen. 

In de vorige eeuw werd er het openluchtzwembad van Borculo aangelegd. Het graven ervan was een werkverschaffingsproject uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het werd in 1939 geopend door de burgemeesters van Borculo, Barchem en Ruurlo. Het zwembad werd in 1988 opgedoekt toen recreatieplas 't Hambroek in gebruik werd genomen, maar waterpoloclub BZC Schuurman heeft er jarenlang een zomers waterpolotoernooi gehouden. De traditie van dat toernooi stamt uit oorlogsjaar 1942.

Het idee van een openluchttheater stamt van de buurtvereniging en toneelvereniging Ons Genoegen. Burgemeester Michiel Alma van Borculo opende symbolisch het openluchttheater op 29 mei 1992. Vrijwilligers van de drie verenigingen (buurtvereniging Dijkhoek, Ons Genoegen en de zwem- en waterpolovereniging) bemensen tegenwoordig de Stichting Het Galgenveld.

De Indiëgangers

De afgelopen jaren is er elke zomer een openluchtspel in het theater. Van 14 tot en met 22 juli vinden in het openluchttheater vijf uitvoeringen plaats van het openluchtspel De Indiëgangers, over de jaren waarin eerst vrijwilligers, daarna ook dienstplichtige militairen 'voor hun nummer' naar Nederlandsch Indië gingen.

Zie: http://openluchtspelborculo.nl/