Volledig scherm
Archeoloog Eric van der Kuijl laat de bodem en een scherf van een Kalenderberg-urn zien uit 800 voor Christus © Jelle Boesveld

Opgraving Noordijk legt sporen oude nederzetting bloot

NOORDIJK - Archeologische opgravingen in Noordijk hebben deze week de sporen van een oude nederzetting aan de voet van de Needse Berg blootgelegd.

De vondsten in de proefsleuven die gegraven zijn vanwege uitbreidingsplannen van loonbedrijf Timmerije dateren uit een breed tijdperk: van de Steentijd tot de Middeleeuwen. Ze wijzen er op dat de flanken van de Needse Berg al vroeg bewoond werden, waarschijnlijk al vanaf 4500 voor Christus. Ook zijn sporen van een complete nederzetting uit 900 na Christus gevonden. "Dat was zeg maar de voorloper van Noordijk", zegt archeoloog Eric van der Kuijl van Hamaland Research in de Tubantia van donderdag.

Karrenspoor
De archeologen vonden ook een karrenspoor dat haaks op de Eigdeweg naar de Needse Berg heeft gelopen, twee waterputten (900 - 1100 na Chr), sporen van een houten pallisade, die langs dit karrenspoor heeft gestaan, sporen van oude boerderijen en een hutkom met weefgewichten, de aanwijzing dat er een weefgetouw heeft gestaan. Bijzonder zijn ook de bodem en scherven van een zogenoemde Kalenderberg-urn uit 800 voor Christus. "Noordijk is ouder dan we dachten, daar hebben we nu het bewijs voor, aldus Van der Kuijl.

Oale Schole
De historische sporen zijn digitaal in kaart gebracht en de vondsten zijn veilig gesteld. "De proefsleuven kunnen nu weer dicht gegooid worden, zodat Timmerije kan bouwen, zegt Van der Kuijl. "Wellicht dat de scherven en andere vondsten later een mooie plek kunnen krijgen in de Oale Schole."