Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Robin Utrecht

Oplichter eet en slaapt gratis in ziekenhuis Winterswijk door verzinnen medische klachten

WINTERSWIJK - Een 50-jarige man zonder vast adres is afgelopen weekend opgepakt voor de ingang van ziekenhuis SKB in Winterswijk. Hij verzon medische klachten, waarna hij werd opgenomen voor onderzoek in het ziekenhuis. Daar kon hij vervolgens slapen en eten.

De man heeft zich op deze manier bij meerdere ziekenhuizen in Nederland gemeld. ,,Deze man maakte er een gewoonte van om bij een ziekenhuis naar binnen te lopen met klachten, zodat hij daar kon slapen. Na het ontbijt de volgende morgen ging hij er dan weer vandoor”, zegt de Winterswijkse politie-agent Willem Saris.

Door deze praktijken stond hij inmiddels landelijk bekend als oplichter. In Winterswijk werd hij door medewerkers van het ziekenhuis ook als zodanig herkend. Vanwege medisch beroepsgeheim kan een woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen wat tot herkenning heeft geleid. ,,Over mensen die bij ons opgenomen zijn geweest mogen wij niets zeggen”, zegt zij.

‘Simulerende patiënt’

Maar agent Saris spreekt van een ‘simulerende patiënt’. ,,Daaruit kun je wel opmaken hoe de medewerkers zijn verhaal hebben doorzien”, zegt hij. ,,De ziekenhuis-opname was gratis kost en inwoning voor de man, die de kosten hiervoor op de samenleving afschuift.”

Volgens Saris is deze man, die de Duitse nationaliteit heeft, al jaren actief op deze wijze maar kon hij steeds uit handen van de politie blijven. ,,Door prima oplettendheid van de Winterswijkse ziekenhuismedewerkers hebben we hem nu toch kunnen aanhouden”, zegt Saris. Nadat hij was ontslagen uit het ziekenhuis wachtten agenten de man buiten op en konden ze hem aanhouden. 

De man is in de cel gezet en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt, in afwachting van een beslissing over strafrechtelijke vervolging. Omdat hij de Duitse nationaliteit heeft, wordt hij daarna overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Mogelijk wordt hij daarna Nederland uitgezet met de status ‘ongewenst vreemdeling’.