Volledig scherm
Joris Bengevoord twitterde deze selfie met vertrekkend gemeentesecretaris Alwin Oortgiesen: ,,Jammer dat hij weggaat.” © prive

Opmerking over trage ambtelijke organisatie door gemeentesecretaris zorgt voor ophef in Winterswijk

WINTERSWIJK  De vertrekkend gemeentesecretaris Alwin Oortgiesen heeft wat uit te leggen over zijn opmerking dat Winterswijk 'grotere stappen moet maken’.

Ze waren niet bepaald blij, de leden van het managementteam van de gemeente Winterswijk over de opmerking dat Winterswijk 'grotere stappen moet zetten bij de kansen die er liggen’. Gemeentesecretaris Alwin Oortgiesen liet dat dinsdag weten bij zijn aankondiging van zijn vertrek naar de gemeente Enschede. 

Hij had woensdagochtend wel wat uit te leggen tijdens de wekelijkse vergadering van het managementteam. Hij trok de schuld volledig naar zichzelf toe: ,,Het is mijn eigen ongeduld die hier opspeelt. Niet de traagheid van de gemeente Winterswijk.”

Verrassing

Oortgiesen maakte maandag tot verrassing van het hele apparaat bekend dat hij na 2,5 jaar stopt als gemeentesecretaris. Begin volgend jaar begint hij aan zijn nieuwe baan als concerndirecteur bij de gemeente Enschede.  Hoewel hij de burgemeester, de politiek en de collega's prees voor hun inzet, kraakte hij ook een kritische noot. ,,Ik zou willen dat Winterswijk grotere stappen maakt in de kansen die er liggen. Ik hoop dat die kansen met een nieuwe energie effectief opgepakt worden.”

Quote

Integen­deel. Het is mijn eigen ongeduld.

Alwin Oortgiesen, Gemeentesecretaris Winterswijk

Voor burgemeester Joris Bengevoord kwam de aankondiging van het vertrek volledig onverwacht. ,,Ik heb nog niet inhoudelijk met hem hierover kunnen praten. Ik herken het ongeduld en we moeten inderdaad nog stappen zetten.”

Opdrachtgericht

In een uitleg aan De Gelderlander, vertelt Oortgiesen dat hij het ambtelijk apparaat geen verwijt wil maken. ,,Integendeel. Het is mijn eigen ongeduld. We moeten als gemeente naar een andere manier van werken toe, meer opdrachtgericht. Meer burgergericht. Dat betekent een cultuuromslag, dat gaat niet snel. Het apparaat zegt: we hebben alles goed op orde, waarom moet het anders?  Na de verkiezingen ben ik om me heen gaan kijken waar het anders gaat. Zo kwam ik in Enschede terecht waar ze de nieuwe manier van werken al in de praktijk brengen.”

Achterhoek

De 48-jarige Oortgiesen heeft inmiddels heel wat ambtelijke organisaties doorlopen. Hij studeerde politicologie en communicatiewetenschappen. Hij begon bij een communicatiebureau in Nieuw Vennep, maar koos toch voor de ambtenarij bij achtereenvolgens de gemeentes Alkmaar, Haarlem, Rijswijk, Andijk en de Provincie Friesland. Het verlangen naar de Achterhoek, waar hij was geboren en getogen, trok hem in 2016 naar Winterswijk. 

,,Ik had wel langer willen blijven bij Winterswijk, want ik vind het hele leuke gemeente met een heel eigen dynamiek. Ik kan ook heel goed met Joris Bengevoord overweg, dat maakte de beslissing wel moeilijk. Maar met name in de tijd na de verkiezingen zag ik dat het proces van verandering dat was ingezet en waar iedereen enthousiast over was, vertraging opliep.

Ik hoopte dat de verandering sneller zou worden opgepakt vanuit de politiek en vanuit het bestuur. Maar ik wil te snel. We zijn nu anderhalf jaar verder. Dit soort processen kosten nu eenmaal tijd. Het is altijd lastig om van mindset te switchen. Zeker als het goed gaat.”

Oortgiesen vertrekt 1 maart 2019 of zoveel eerder als nodig.