Volledig scherm
De Eibergse korfbalclub krijgt vlak voor de opheffing 35.000 euro van de gemeente Berkelland. © Rijnhout Media

Oproep aan Eibergse korfballers: ‘geef geld terug aan sport’

EIBERGEN - Korfbalclub De Eibers krijgt vlak voor de opheffing 35.000 euro van de gemeente Berkelland. ‘Geef dat geld terug aan de sport’, is de oproep van de gemeenteraad van Berkelland aan de resterende leden.

„De paar korfballers die er nog zijn, die kunnen een heel groot feest bouwen. Ze krijgen een megabonus.” Zo reageert fractievoorzitter Bennie Morsink van Ondernemend Berkelland (OBL) op de 35.000 euro, die de korfbalvereniging De Eibers nog net voor de opheffing van de club van de gemeente krijgt.

Het gaat om een vergoeding voor het beëindigen van het opstalrecht van de accommodatie die de gemeente Berkelland wettelijk verplicht is te betalen. De Eibers kan het bedrag conform de statuten uitkeren aan de paar resterende leden van de korfbalclub, die daarna wordt opgeheven.

De gemeenteraad van Berkelland roept unaniem de korfballers op het geld niet in eigen zak te steken. De fractievoorzitters doen een ‘moreel appel’ op De Eibers om de 35.000 euro aan gemeenschapsgeld in een fonds te stoppen, waar de sport in Eibergen of Berkelland van profiteert.

Ook het college van B en W vindt de vergoeding eigenlijk onwenselijk. ‘In principe vinden wij dat bij opheffing van een vereniging de leden niet kunnen achterblijven met een financiële schuld. Daarvan is hier echter geen sprake, omdat de vereniging schuldenvrij en hypotheekvrij is’, aldus het college in het raadsvoorstel.

Te weinig leden

De Eibers stopt ermee, omdat er te weinig leden overgebleven zijn. De korfbalvereniging had de gemeente verzocht het opstalrecht van het clubhuis en de velden op ’t Wievenveld aan de Haaksbergseweg in Eibergen te verkopen aan een commerciële partij, die er een bootcampterrein van wilde maken. De gemeente Berkelland vindt dit niet wenselijk en wil alle buitensport concentreren op het sportpark De Bijenkamp. Om de regie te behouden neemt Berkelland het terrein over en wil het clubhuis slopen. Hiervoor heeft de gemeenteraad deze week 89.000 euro beschikbaar gesteld.