Sfeerbeeld van de Zwarte Cross in 2019.
Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Zwarte Cross in 2019. © Jan Ruland van den Brink

Organisatie Zwarte Cross en Mañana Mañana wordt race tegen de klok door coronacrisis

LICHTENVOORDE/ VORDEN - De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana wordt een race tegen de klok. De voorbereidingen van de Achterhoekse festivals gaan door, zo goed en zo kwaad als dat gaat, zoveel is zeker. Ondertussen moet de organisatie snel kunnen schakelen als zaken niet op tijd geregeld kunnen worden.

Daarom houdt de organisatie nauw contact met leveranciers en andere partijen waarmee wordt samengewerkt. ,,Want door de coronacrisis worden zij ook geraakt, sommigen liggen zelfs helemaal stil. We zijn achter de schermen druk bezig om de contacten op peil te houden en alle lijntjes kort te houden”, zegt Lotte Post van de Feestfabriek, dat de beide festivals organiseert.

Niemand afgebeld voor Mañana Mañana

Omdat de Zwarte Cross verder in de toekomst ligt (16 tot en met 19 juli) is de situatie voor dit festival in Lichtenvoorde minder nijpend dan voor het Vordense Mañana Mañana, dat op 18 juni begint. ,,Daarvoor hebben we het programma al zo goed als rond en gaan we voorlopig niemand afbellen”, zegt Post. 

,,Er zijn nog een paar namen die we bekend moeten maken, maar we kijken goed hoe we dat precies gaan doen. Het gebeurt in ieder geval minder joviaal en uitbundig dan normaal, dat is nu niet gepast.”

Nieuwe namen bekend op 6 april

Wordt het dit jaar weer genieten van de zon op Mañana Mañana in Vorden?
Volledig scherm
Wordt het dit jaar weer genieten van de zon op Mañana Mañana in Vorden? © Theo Kock

Dat geldt ook voor de Zwarte Cross, waarvoor de bekendmaking van een reeks nieuwe namen staat gepland voor 6 april. Op die dag wordt vanuit het kabinet ook nieuws verwacht over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

De Feestfabriek wacht dat bericht in spanning af. Want welk effect hebben de maatregelen en zijn die genoeg om het virus onder controle te krijgen? Of worden de maatregelen verlengd?

De Feestfabriek neemt voor die datum dan ook nog geen definitief besluit over het al dan niet laten doorgaan van de festivals. ,,Wij wachten daarmee tot in ieder geval 6 april”, zegt Post. ,,Dat is voor niemand leuk, niet voor ons en vooral niet voor onze bezoekers, maar het is voor iedereen een onzekere tijd. Laten we hopen dat die onzekerheid zo snel mogelijk voorbij is.”

Motorcrossfinale wel geschrapt

Twee weken terug werd al bekend dat de finale van de Dutch Masters of Motocross op de Zwarte Cross niet doorgaat. Dat komt doordat het WK motorcross in Italië is verplaatst naar 18 en 19 juli. Dat is precies het weekend van de finale van de Dutch Masters of Motocross op het Achterhoekse festival. 

Aan deze motorcrossfinale doet elk jaar de top van de Nederlandse motorcoureurs mee, zoals Jeffrey Herlings en Roan van de Moosdijk. Al jaren wordt deze wedstrijd op de Zwarte Cross verreden voor duizenden toeschouwers.

De festivalorganisatie is hard op zoek naar een alternatieve invulling voor dit programma-onderdeel

  1. Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’

    Voor de tweede keer in anderhalve week zijn loslopende schapen in de regio op illegale, professionele wijze in de nacht afgeslacht. Schaapherder Marianne Gaspersz trof vanochtend de ingewanden, de kop en vachten aan van een afgeslacht schaap en lammetje. Onlangs werden in Olst op vergelijkbare wijze twee rammen geslacht bij een kinderboerderij. Gaspersz: ,,Ik was helemaal van de kaart. De vraag is ook: wanneer doen ze het weer?”