Volledig scherm
De archeologische vondsten zijn uitgestald in het gemeentehuis te Borculo. © gemeente Berkelland

Oude bewoners van Neede laten spullen en sporen na

NEEDE - De plek van de Needse renovatiewijk De Berg werd ruim 1300 jaar geleden al bewoond.  Dat blijkt uit archeologische vondsten die gedaan zijn tijdens de bouwwerkzaamheden in het gebied. 

Twaalf jaar lang is in de Needse wijk De Berg gesloopt, gebouwd en gerenoveerd. Daarbij is een aantal bijzondere objecten naar boven gekomen. Ook zijn gekleurde zandlagen aangetroffen die duiden op vroegere bewoners.

De vondsten zijn recent ondergebracht in een vitrinekast, die nu in de hal van het gemeentehuis staat. Daar blijft hij nog wel een jaar, zodat alle belangstellenden er tijdens openingsuren een kijkje kunnen nemen. Wat er vervolgens met de vitrinekast gebeurt is nog niet duidelijk. Neede heeft geen museum. Een optie is daarom een plek in de Oale Smederieje, het thuishonk van de Historische Kring Neede.

Kookpotten

De oude attributen zijn opgespoord door  archeologen van Econsultancy uit Doetinchem. Zij namen op verzoek van wooncorporatie ProWonen een kijkje tijdens de werkzaamheden in wijk De Berg. Echt spectaculair zijn de vondsten niet, wel interessant. De mooiste, waaronder (delen van ) kookpotten, kannen, spinsteen, een lederen schoen en een houten kom, zijn geëxposeerd.

In de middeleeuwen maakten veel mensen hun gebruiksvoorwerpen en kleding zelf.  Grondstoffen kwamen uit de directe omgeving. Zo leverden beekdalen moeraserts, dat in een kleine oven werd omgesmolten tot ijzer, waarna er messen, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen van werden gemaakt.

Boerenhuizen

Andere spullen kwamen binnen via (ruil)handel, zoals leren schoeisel, houten kommen en luxe aardewerk uit de omgeving van Keulen. Dat nog een stuik houten kom is teruggevonden, is overigens vrij bijzonder. In droge zandgrond vergaat hout snel, in een natte greppel in Neede bleef een houten kom deels bewaard.

Tot in de negentiende eeuw was Neede een heel klein dorp met hier en daar een boerenerf op de flanken van de Needse berg.  Menig boerenhuis werd destijds opgetrokken uit houten palen met vlechtwerkwanden versterkt met leem, en dat alles onder een rieten dak. Bij veel boerderijen hoorden kleine opslagplaatsen voor graan of hooi. Daarvan zijn eveneens resten gevonden. Alleen rond de kerk bevond zich al een cluster met meerdere woonhuizen. Tot voor kort was er weinig bekend over dat oude Neede, behalve dat de naam Nede of Nithe al lange tijd bestond. Nu liggen tastbare bewijzen achter glas.