Volledig scherm
Wat de een slim combineert als dek boven brandhout, mag een ander niet net buiten het erf in de wei plaatsen. © Peter Zandee

Oude regels houden nieuwe idealen tegen: geen zonnepanelen in wei in Rekken

REKKEN - Rij zonnepanelen aan rand weiland in Rekken mag niet volgens regels uit 21 jaar oud bestemmingsplan.

Het vernietigen van het nieuwe Berkellandse bestemmingsplan buitengebied door de Raad van State zit gemeente en inwoners dwars bij klimaatdoelstellingen. Twee inwoners van Rekken die aan de Zuid-Rekkenseweg een rij zonnepanelen aan de rand van een eigen weiland willen plaatsen mogen dat niet. De gemeente moet hun plan in het kader van de WABO (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) toetsen aan het Bestemmingsplan Buitengebied Eibergen 1995. In aanloop naar die 21 jaar geleden vastgelegde regels dacht nog niemand aan zonnepanelen. Vastgelegd werd slechts dat constructies in het buitengebied alleen konden worden toegestaan voor het uitoefenen van een agrarisch bedrijf.

De kromme situatie wordt maandag aan de gemeentelijke commissie bezwaarschriften voorgelegd. Berkelland wil in 2030 energieneutraal zijn, maar houdt op deze manier een individueel plan tegen van twee inwoners van Rekken voor een rijtje zonnepanelen aan de rand van een weiland. Terwijl zelfs de regeling voor de duurzaamheidslening via de gemeente juist dergelijke plaatsing als optie kent.

De aanvragers hebben over hun aanvraag naar aanleiding van de weigering gesproken met de wethouders Marijke van Haaren en Joke Pot. Burgmeester en wethouders van de gemeente Berkelland houden het erop dat binnen 25 meter van de bebouwing voldoende mogelijkheden aanwezig zijn om zonnepanelen te plaatsen.

Het college vindt ook dat zonnepanelen op het oude pannendak minder erg is dan 'allerlei losse elementen in het buitengebied'. Op termijn wordt in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Berkelland mogelijk meer geregeld rond de plaatsing van zonnepanelen.

Meer in De Twentsche Courant Tubantia, editie Achterhoek, van woensdag 12 oktober.