Volledig scherm
Bennie Jolink voor het door hem ontworpen decor tijdens het afscheidsconcert van Normaal in GelreDome in 2015. © ANP

Oude rocker Bennie Jolink exposeert als kunstenaar in Stadsmuseum

DOETINCHEM/ HUMMELO - Bennie Jolink opent vrijdag een expositie met werk uit verschillende periodes uit zijn leven. Het gaat om kunstwerken die hij recent heeft gemaakt, maar ook om veel ouder materiaal dat nooit eerder is gepubliceerd.

Jolink is bekend als voorman van de Achterhoekse dialectband Normaal, maar de Hummeloër is opgeleid als beeldend kunstenaar. In zijn tijd als zanger/gitarist van Normaal verzorgde hij al veel van het artwork voor de band, zoals albumhoezen, t-shirts en logo’s. 

Zo is de overbekende Normaal-haan (de ‘høkhaan’) op riek en spade van zijn hand. Ook ontwierp hij decors voor de Veldtochten van Normaal, zoals de shows van de band heetten, en het toenmalige afscheidsconcert van de band in 2015 in GelreDome.

Maar Jolink heeft veel meer kunstwerken en tekeningen gemaakt. In het atelier achter zijn huis hangen en liggen tientallen werken, zowel klaar als nog niet afgerond.

Boek als basis

Volledig scherm
Expositie 'Bernard Jolink Beeldend Kunstenaar'. © PR

Een selectie van het werk van Jolink is vanaf vrijdag drie maanden lang te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. De basis van de tentoonstelling is het boek Bernard Jolink: Post Normaal, dat voorjaar 2019 uitkwam. Daarin staan onder meer 60 tekeningen van de oude Achterhoekse rocker, die dit jaar 74 wordt.

Een deel van die tekeningen wordt tentoongesteld, net als ander ouder en recenter werk, waarvan een deel nooit eerder is gepubliceerd.

De opening van de expositie Bernard Jolink Beeldend Kunstenaar is vrijdag 17 januari van 15.00 tot 17.00 uur voor genodigde. Daarna is de tentoonstelling tot en met 18 april voor iedereen elke dag te zien tijdens de openingstijden van het Stadsmuseum aan de Burg. van Nispenstraat 2 in Doetinchem. Entreeprijs voor volwassenen 4,75 euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis.