Volledig scherm
De achttien nieuwe appartementen en de ontmoetingsruimte voor ouderen komen op de begane grond van dit complex op de hoek Gasthuisstraat-Misterstraat. © dG

Ouderen krijgen de ruimte in 't Gasthuus in Winterswijk

WINTERSWIJK - Een 1600 vierkante meter groot winkel- en kantorencomplex in het centrum van Winterswijk krijgt een nieuwe bestemming met achttien appartementen voor senioren. Daarnaast wordt een 300 vierkante meter grote verblijfsruimte verhuurd aan vijf ouderenverenigingen.

Met woningcorporatie De Woonplaats is een koopovereenkomst getekend door de stichting Naoberhuizen. De herbestemming wordt volgend jaar uitgevoerd, als de gemeente Winterswijk de benodigde toestemming geeft. ,,Wat we willen is woonruimte voor ouderen die in een sociaal isolement dreigen te komen", zegt Meino Janszen van stichting Naoberhuizen. ,,Naoberhuizen is de vastgoedstichting die de woonruimte verhuurt. Dat doen we in een stichting, omdat we geen winst willen maken in wat een van de primaire levensbehoeften van mensen is. Daar willen we niet aan verdienen."

Volledig scherm
Onder het gebouwencomplex zit ook ene parkeergarage, die vanaf de Gasthuisstraat toegankelijk is. © dG

Janszen is ook de man achter zorgboerderij De Naober, die in villa Freriks is ondergebracht, de voormalige museumvilla aan de Groenloseweg. Stichting Naoberhuizen werkt ook aan herbestemming van de Heilig Hartkerk in Deventer, waar twaalf appartementen voor ouderen in worden gemaakt.

Zelfstandig

,,In het centrum van Winterswijk willen we appartementen voor ouderen die zelfstandig wonen, maar een beroep op hulp willen doen. Een van de achttien appartementen is voor een inwonend echtpaar, als beheerders waar de ouderen een beroep op kunnen doen."

Volgens Janszen is Winterswijk er bij gebaat dat er op deze plek iets gebeurt. ,,Het overgrote deel staat nu leeg." Aan de zijde van de Misterstraat is inmiddels een meubelwinkel een (winkel-)deur opgeschoven. Vereniging Het Museum kreeg te horen dat de tentoonstellingsruimte KunstEnde moet worden verlaten. Op die plek komt de verblijfsruimte voor senioren, vertelt Anton Reuvekamp namens de vijf lokale ouderenbonden.

Geen café

Deze verenigingen zoeken in Winterswijk al langer een verblijfsruimte, ze maken nu voor hun activiteiten onder meer gebruik van ruimtes in verzorgingshuizen. Anton Reuvekamp: ,,In 't Gasthuus krijgen we een ontmoetingscentrum. Geen café, hoewel er wel een borrel wordt geschonken." De oudere bewoners van de nieuwe appartementen kunnen via een verbindingsgang naar die verblijfsruimte.

Voor de ouderenverenigingen is het de derde plek om een ontmoetingsruimte te maken, sinds dat plan voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd gepresenteerd. ,,De eerste plek was bij de muziekschool, daarna keken we naar de oude bibliotheek. Dit gaat zeker door. Het mooie is dat we dit kunnen doen zonder financiële steun van de gemeente. We hebben Winterswijk alleen nodig voor de toestemming en de vergunningen."

6000 ouder dan 65

De ontmoetingsruimte in het centrum gaat in een duidelijke behoefte voorzien. ,,Onze achterban bestaat uit de 1600 leden van de vijf ouderenverenigingen. Daarnaast heeft Winterswijk onder de 29.000 inwoners meer dan 6000 mensen die ouderen dan 65 jaar zijn. Als je kijkt naar de 55-plussers zijn het er zelfs meer dan 10.000."