Volledig scherm
Het Duitse boerenerf waar de brandweerkorpsen uit de grensstreek in actie kwamen voor de oververhitte kettingzagen. © Vrijwillige brandweer Vreden

Oververhitte kettingzagen vliegen in brand in boerenschuur bij Zwillbrock

ZWILLBROCK/EIBERGEN - De brandweerposten Eibergen, Ammeloe en Vreden zijn woensdagmiddag uitgerukt voor een brand op een boerenerf in Zwillbrock die makkelijk had kunnen eindigen als grote brand. Vanwege die inschatting qua gevaar voor de omgeving joelde ook de sirene in Zwillbrock. 

De melding kwam direct na 16.00 uur bij de brandweer binnen. Bij arriveren van de eerste brandweerwagens kwam al rook uit een garage. Met perslucht werd de situatie verkend, waarbij snel duidelijk werd dat twee motorkettingzagen in brand waren geraakt. 

Vee naar buiten

Een bluspoging binnen had niet direct resultaat,  zodat de  motorzagen naar buiten werden gesleept. Rundvee in een naburige stal werd naar buiten gelaten, hoewel de rook zich nog niet tot hun verblijven had verspreid. De brandweer speurde naar gloeiend materiaal en ventileerde de gebouwen goed.

Samenwerking

Het brandje was andermaal een testcase voor de grensoverschrijdende brandweersamenwerking. Duitse en Nederlandse brandweerkorpsen worden bij incidenten in het dunbevolkte grensgebied over en weer gewaarschuwd, als soms de brandweer uit het buurland als snelste ter plekke kan zijn.