Het hout van het paasvuur in Winterswijk-Meddo wordt versnipperd.
Volledig scherm
Het hout van het paasvuur in Winterswijk-Meddo wordt versnipperd. © PR

Paasvuur Winterswijk toch in brand: als biomassa

WINTERSWIJK/ MEDDO - Het paasvuur van Winterswijk, dat afgelopen weekend niet ontstoken is als gevolg van de coronacrisis, gaat alsnog in brand. Maar dan als houtsnippers, die worden gebruikt als biomassa. Het aangevoerde hout aan de Wesselinkweg in Meddo wordt momenteel versnipperd.

,,Zo wordt het paasvuur op een verantwoorde manier opgeruimd en hergebruikt”, zegt Roy Heesen namens de organisatie van het VuurFestival. Het versnipperen van de 2500 kuub aan hout is woensdag begonnen en gaat donderdag volop door. De houtsnippers worden naar Ten Damme in Groenlo gebracht, waar het verder verwerkt wordt, aldus Heesen.

Paasbult eind deze week weg

Daarmee is de gigantische paasbult in Meddo, naar eigen zeggen het grootste paasvuur van de Achterhoek, eind deze week verdwenen. Van de gemeente mocht het tot het najaar blijven liggen, maar de organisatie van het VuurFestival kiest ervoor het nu op te ruimen. Heesen: ,,De eigenaar heeft de grond nodig om gewassen op te laten groeien. Daarnaast willen we het risico uitsluiten dat de bult alsnog in brand gaat op één of andere manier.”

Nadat het paasvuur werd afgelast als gevolg van de coronamaatregelen, die de samenkomst van grote groepen verbiedt, zou de paasbult in het diepste geheim ’s nachts worden ontstoken. Dat zou worden gefilmd, waardoor mensen het paasvuur alsnog konden beleven. Maar door de droogte ging een streep door dat plan.

Met het versnipperen tot biomassa is er nu toch een goede bestemming gevonden voor het hout. Mensen die al een ticket hadden gekocht voor het VuurFestival, krijgen het geld zo snel mogelijk teruggestort.

Over het paasvuur voor volgend jaar is nog geen beslissing genomen.