Paasvuurberg buurtschap Dijkhoek
wordt ‘preventief’ geshredderd

VideoBORCULO - In de buurtschap Dijkhoek wordt de complete paasvuurberg snoeihout deze zaterdag geshredderd. Berkelland heeft vanwege bosbrandgevaar alle vergunningen voor paasvuren ingetrokken. Het versnipperen moet voorkomen dat de brandstapel alsnog brandt.

In de buurtschap Dijkhoek bij Borculo laat de organiserende stichting de twee feestavonden in het paasweekeinde wel doorgaan, maar wil het risico niet nemen dat het spontaan tot het toch aansteken van de ‘baoke’ komt. “Dan zijn wij namelijk toch verantwoordelijk", aldus penningmeester Henk Menger namens het bestuur.

De kosten van het versnipperen van het hout is voor de organisatoren zelf. Die gaan daarvoor met de pet rond op zoek naar financiele steun, vertelt penningmeester Henk Menger. De stichting wil onderling overleggen over hoe tijdig te anticiperen op een dergelijke strop. “Misschien moeten we inzetten op een wat kleiner vuur, om te voorkomen dat we vaker met zoiets te  maken krijgen", aldus Menger.

Volledig scherm
In opdracht van de organiserende stichting wordt het hout van de paasvuurberg in Dijkhoek versnipperd. © Peter Zandee
Volledig scherm
Het bord dat twee weken geleden al bij de paasvuurberg in aanbouw werd geplaatst, toen die de gewenste hoogte al bereikt had. © Peter Zandee

Vuurfestival

Het afblazen van paasvuren in de regio leidt tot verwarring. In Berkelland zijn alle paasvuren afgelast, maar in buurgemeenten gaan sommige wel door. Hoewel het paasvuur in Meddo wél zou mogen worden aangestoken en daarmee de kern van het Vuurfestival is gered,  zijn op  affiches in de regio banners ‘afgelast’ over affiches geplakt, zoals hier bij  een rotonde in de N315 bij Borculo.

Volledig scherm
Affiche Vuurfestival met banner 'affgelast' er overheen geplakt. © Peter Zandee