Volledig scherm
Clementine Reijrink met een kopie van de reispagina die aan de muur van een Vietnamees gasthuis hangt. © Wouter Borre

Pagina uit Tubantia prijkt al jaren aan de muur van Vietnamees gasthuis

ENSCHEDE – Hoe is het mogelijk? Clementine Reijrink (bijna 38) vertoefde enige tijd geleden in Saga in Noord-Vietnam. In het gasthuis waar ze verblijft, treft de Achterhoekse tot haar eigen verbazing een reispagina uit de Twentsche Courant Tubantia aan. Afkomstig uit juni 2010…

Ze is verliefd op elk buitenland, Azië in het bijzonder. Clementine Reijrink, uit het Achterhoekse Zwolle bij Groenlo, stond als lerares Nederlandse taal en cultuur al voor expatkinderen in Sri Lanka, Burkina Faso en, sinds een jaar, Cambodja. Phnom Penh, de hoofdstad van het land dat ooit geterroriseerd werd door Rode Khmer-dictator Pol Pot, is haar domicilie. Ze woont bij het Tuol Seng-museum, de eerdere hogeschool, waar tienduizenden zijn gemarteld en vermoord. Berucht zijn de Killing Fields.

„Als kleuter zei ik al: ik ga als verpleegster in Afrika werken. Buitenlandse avonturen werken verslavend. Ik wil de cultuur van landen van binnenuit leren kennen door er te wonen”, verklaart Reijrink. En door te reizen naar bijzondere plekken. Recent boekte ze vanuit Cambodja een korte wandelvakantie in Noord-Vietnam, rond het bergdorp Sapa.

Voorpagina
De Zwolse is verbijsterd als ze in haar Noord-Vietnamese gasthuis de voorpagina van het Reizen-katern van De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 19 juni 2010 aan de muur ziet hangen. Onder de kop ‘Gastvrij Vietnam’ is de paginagrote foto van een Black Hmong-dame, vertegenwoordigster van de lokale bergstam, afgedrukt. ,,Mijn gastvrouw, ze heet Mao.”

Hoe komt deze krant aan de andere kant van de wereld? In dit dorp waar woningen op palen zijn gebouwd, omdat ’s nachts hongerige tijgers op rooftocht zijn? Clementine hoort een deel van het antwoord van Mao.

Dorpsplein
Een Nederlandse krantenlezer, hoogstwaarschijnlijk Tukker of Achterhoeker, bezoekt dit in juni 2010 beschreven Sapa. Op het drukke dorpsplein spreekt hij passanten aan. Hij laat de voorpagina van Reizen zien; de afgebeelde vrouw wordt al gauw herkend als Mao, dan souvenirverkoopster.

Mao krijgt de krant en showt die trots aan iedereen. Thuis krijgt de cover een plek op de kale muur van haar eenvoudige woning. Jaren later beginnen Mao en haar man een slaapzaal voor toeristen. Louter toevallig reserveert Clementine zes jaar later een slaapplek bij Mao.

Hondenkop
Op dezelfde markt van Sapa waar de Reizen-fotograaf eerder Mao op beeld vastlegde, neust Clementine nu tussen etenswaar. Ze gruwt als ze een hondenkop, een gekende delicatesse in Vietnam ziet liggen. De Achterhoekse, gek op schrijven, begint binnenkort een blog over eten: van insecten in Cambodja tot trouwe viervoeters in Vietnam.

Ze doet het met dezelfde passie als waarmee ze een vleugje vaderlandse cultuur probeert bij te brengen aan de kinderen van expats, die zij onderwijst. Zo organiseerde de Achterhoekse een oer-Hollands sinterklaasfeestje en stippelde zij een mini-Elfstedentocht onder de evenaar uit. ,,Ik had rookworst geregeld; Unox in de tropen...”

Nederlands
Na Burkina Faso keerde ze een jaar geleden ‘heel blij’ terug naar Azië, met z’n ‘makkelijke mensen en heerlijk eten’. Ze geeft momenteel Nederlands aan 35 kinderen. Clementine werkt met de jongsten, collega Martijn Noorman doet het voortgezet onderwijs. Hij stamt uit Enschede: hoe klein kan de wereld zijn?

Nog even terug naar Noord- Vietnam. Daar krijgt Clementine na een dag wandelen langs adembenemende rijstvelden een huisgemaakte rijsttafel geserveerd, met rijstwijn als toetje. Van de Vietnamese op de foto in de krant. „Die krant hangt nog steeds aan de muur. En Mao heeft de kop eer aan gedaan: Gastvrij Vietnam! De cirkel is rond.”