Volledig scherm
Deelnemers bij de finish van Swim to Fight Cancer op Stroombroek bij Braamt komen tevreden het water uit. © Roel Kleinpenning

Parkeergeld voor zwemtocht tegen kanker in Braamt niet naar goed doel

BRAAMT - Het parkeergeld van 5 euro dat deelnemers, toeschouwers en sponsors van zwemtocht Swim to Fight Cancer in Braamt zondag hebben betaald, gaat niet naar het goede doel. Eigenaar Leisurelands vind het gratis beschikbaar stellen van Stroombroek al een 'royaal gebaar in de richting van het evenement'. 

Dat zegt Adriaan van der Linden van Leisurelands, eigenaar van de recreatieplas. ,,Voor andere evenementen vragen we een vergoeding, maar Stroombroek is gratis beschikbaar gesteld aan de organisatie van de zwemtocht. Daarmee hebben we naar onze mening een mooie sponsorbijdrage geleverd’’, zegt Van der Linden. Volgens hem was de organisatie anders minimaal enkele honderden euro's aan huur kwijt geweest.

De organisatie van de zwemtocht noemt het 'jammer' dat deelnemers en publiek parkeergeld hebben moeten betalen om bij de zwemtocht voor het goede doel te zijn. ,,We hebben gevraagd of vrij parkeren mogelijk was, maar Leisurelands wilde daar niet aan. Dat is uiteraard jammer, maar het staat ze als eigenaar van de plas vrij’’, zegt Margot Verhagen van Swim to Fight Cancer Doetinchem.

Gastvrijheid

Zij is verder enorm te spreken over de gastvrijheid van Leisurelands, bijvoorbeeld over dat niet betaald hoefde te worden voor gebruik van het water en het terrein. ,,Daar zijn we erg blij mee en daar heb ik ze voor bedankt’’, zegt Verhagen.

204 deelnemers gingen zondag in Braamt het water in om geld bijeen te zwemmen voor kankeronderzoek. De huidige opbrengst is al bijna 129.000 euro en dat bedrag stijgt de komende weken verder, want doneren kan nog tot en met eind september via doetinchem.swimtofightcancer.nl.

Intussen is de organisatie al bezig met de editie voor 2020. Verhagen: ,,Dan is Plan A om in Stroombroek te gaan zwemmen en houden we de Oude IJssel achter de hand als Plan B.’’

In deze rivier in Doetinchem kon de zwemtocht zowel dit jaar als vorig jaar niet doorgaan vanwege vervuiling van het water. Aangezien de zwemtocht over twee jaar in Stroombroek is, wordt opnieuw ingezet op gratis parkeren. ,,Hopen dat het dan wel lukt’’, zegt Verhagen.