Volledig scherm
Editie Achterhoek; wethouder Anjo Bosman met variant op de PMD-bak zoals die dit najaar bij bijna alle Berkellandse huishoudens zou worden bezorgd. © Peter Zandee

PMD-drama Berkelland: motie van afkeuring tegen wethouder Bosman

BORCULO - Tegen wethouder Anjo Bosman van Gemeentebelangen is dinsdagavond in de gemeenteraad van Berkelland een motie van afkeuring ingediend door de oppositiepartijen D66, PvdA, OBL en GroenLinks. De coalitiepartijen CDA, VVD en GB hielden de wethouder echter de hand boven het hoofd.

Jaren is er over gediscussieerd. Dinsdagavond zou dan eindelijk het besluit worden genomen over de invoering van containers voor plastic, metalen en drankenkartons (pmd). Maar aan het begin van raadsvergadering is het onderwerp op verzoek van Bosman van de agenda gehaald.

De reden? Bij de aanbesteding van de aanschaf van de containers heeft de gemeente Berkelland waarschijnlijk niet de wettelijke regels gevolgd. De kosten van de aanschaf van de pmd-containers bedragen 560.000 euro. Volgens de regels moet er boven de 221.000 euro Europees aanbesteed worden. Dat is niet gebeurd: de gemeente heeft meervoudig onderhands aanbesteed. 

Volledig scherm
BORCULO - wethouder Bosman © Frans Nikkels

Verbijstering

Wethouder Anjo Bosman van Gemeentebelangen verzocht de gemeenteraad zelf het voorstel van de agenda te halen. „Ik heb vanmorgen informatie ontvangen die er op wijst dat we nog eens goed moeten kijken of de Europese regels voor aanbesteding wel zijn gevolgd”, deelde ze de raad mee.

Dit tot verbijstering van de oppositiepartijen. Fractievoorzitter Han Boer van D66 vroeg meteen een schorsing aan, omdat hij vindt dat Bosman de gemeenteraad niet voldoende en mogelijk zelfs verkeerd heeft geïnformeerd.

„Ons raadslid Erik Slotboom heeft twee weken geleden in de raadscommissie notabene expliciet vragen gesteld of de aanbesteding wel volgens de wettelijke regels is gebeurd. De wethouder zei toen stellig geen informatie te hebben dat dit niet het geval zou zijn. Ze zou in een memo de gemeenteraad hierover informeren. Dat memo heb ik nooit gezien. En nu krijgen we dit te horen.”

D66, PvdA, OBL en GroenLinks dienden een motie van afkeuring in tegen de wethouder. „Want het is onvoorstelbaar en onbestaanbaar dat er in zo'n dossier, waar zoveel en lang over gepraat is en wat zo gevoelig ligt, zo onzorgvuldig wordt gehandeld”, aldus Boer.

Het CDA vindt het 'spijtig' dat het zo is gelopen, de VVD vindt het 'niet handig' en GB vindt de motie te zwaar. De drie coalitiepartijen, die samen de meerderheid hebben in de raad, houden Bosman de hand boven het hoofd en steunden de motie niet.

De invoering van de pmd-containers heeft nu forse vertraging opgelopen, omdat de aanbesteding waarschijnlijk overnieuw moet worden gedaan.