Volledig scherm

Poëzie door de Achterhoekse dreven

AALTEN - Hardlopers van atletiekvereniging AVA70 kwamen er gistermiddag aan te pas om een gedicht van de bibliotheek in Aalten naar Boek op ’t Zand in Bredevoort te brengen. Januari is in Aalten tot poëziemaand uitgeroepen.

Het transport van de ijlboden betrof trof het tweede ‘estafettegedicht’ in de gedichtenserie die deze maand op drie plaatsen te lezen is. Naast de openbare bibliotheek en boekhandel Messink en Prinsen in Aalten is dat op de ramen van het gebouw van Boekenstad in Bredevoort.
De gedichtenestafette is een initiatief van het Poëziecentrum van Wim van Til, gevestigd in Boek op ’t Zand, met de basisbibliotheek en Boekenstad.
Eigenlijk wilden de organisatoren, tot aan de nationale Dag van het Gedicht op 25 januari, een reeks dichters achtereen laten werken aan strofen voor eenzelfde gedicht. Maar die vorm bleek in praktijk moeilijk te realiseren. Daarom werd gekozen voor een andere opzet, waarbij van zeventien dichters na elkaar een werk rond een bepaald thema ter lezing wordt opgehangen. Dat thema is dan de eigen omgeving, waar alle werken op één of andere manier mee te maken hebben. De nieuwe gedichten zijn gemaakt tijdens twee gezamenlijke bijeenkomsten.
In de bibliotheek in Aalten las Ankh Gussinklo het eerste gedicht voor, horend bij de datum 1 januari. Wethouder Henk Rijks declameerde hierna ‘Slingerbeek’ van Jacques Thomson, dat voor 2 januari gold. Thomson was predikant onder meer in Varsseveld en woonde in Bredevoort. Samen met de lopers van AVA70 ging Rijks in sportkleding op pad om de koker met het gedicht in Bredevoort af te leveren. Elke dag komt er nu op de drie leesplaatsen een gedicht bij. En op 27 januari komt tijdens de dichtersmarkt in Bredevoort een bundeltje met de gedichten uit.
Wethouder Rijks vond de combinatie kunst, cultuur en sport wel een goed idee. ‘Doe wat aan je gewicht, ren eens een stukje met een gedicht’ was zijn persoonlijke motto.
De finale van de estafette is op 27 januari in het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen.