Politie zoekt aan vooravond Prinsjesdag 'waxinelichtgooier' uit Meddo

VIDEODe politie en het Openbaar Ministerie zijn aan de vooravond van Prinsjesdag op zoek naar 'waxinelichtgooier' Erwin L. Het was rond het middaguur onduidelijk waar de dertiger die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, zich bevindt. De politie wil niet zeggen of hij inmiddels alweer terecht is. De man kreeg eerder een gebiedsverbod en kwam nadien meermaals met justitie in aanraking. 

Op videobeelden van kennis Nico van den Ham is te zien hoe de Amsterdamse politie naar Erwin L. op zoek is. De bewuste agenten laten een machtiging zien om het huis te doorzoeken op de aanwezigheid van L.. ,,Laat hem zich melden’’, vragen de agenten. ,,Misschien is dat handig. Helemaal gezien aanstaande dinsdag zal er naar hem uitgekeken worden.’’ Bekijk hierboven de beelden van de huiszoeking.

Volledig scherm
Archiefbeeld van Erwin L., de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets zou hebben gegooid, wordt gezocht door de politie, zo verklaart Nico van den Ham. © ANP

Prinsjesdag

Quote

Ik kan er verder geen toelich­ting op geven waarom hij gezocht werd

Politiewoordvoerder Chantal Margés

De radicale republikein uit Meddo kreeg eerder een celstraf van 5 maanden voor het gooien van de waxinelichthouder op Prinsjesdag in september 2010. Maar omdat Erwin bijna 2 jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten. Later werd hij weer voor 14 dagen vastgezet op verdenking van stalking. 

De politie in Den Haag laat weten volop met de zaak bezig te zijn, maar wil vanwege de privacy verder geen mededelingen doen. ,,Het filmpje is het filmpje, dat kun je uiteraard beschrijven. Je ziet dat de collega's een machtiging hebben tot binnentreden. Ik kan er verder geen toelichting op geven waarom hij gezocht werd'', verklaart politiewoordvoerder Chantal Margés van het korps in Den Haag tegenover deze site. Ook op de vraag of Erwin L. nog steeds zoek is wil de politie niet ingaan. 

Volgens Nico van den Ham, die Erwin geregeld zegt te bezoeken in de Van der Hoeven kliniek in Utrecht, heeft de politie ook zijn vader gebeld om te vragen of die weet waar Erwin is, maar wist zijn vader dat niet. Volgens Nico van den Ham zijn agenten ongeveer gelijktijdig langs gegaan bij iemand anders die ook regelmatig contact met hem heeft.

Dna-test Beatrix

Volledig scherm
Tekening van Erwin L. ten tijde van het strafproces tegen de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide. © ANP

Toen L. in 2010 de waxinelichthouder richting de kostbare koets wierp zaten Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima erin. De waxinelichthouder ketste tegen de ruit en kwam op de grond terecht. In de rechtszaal gaf de belager aan dat hij vindt dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit. Hij stelde voor alle leden van het koningshuis aan een dna-test te onderwerpen, om zo het bewijs te kunnen leveren dat de Oranjes ten onrechte op de troon zitten. 

De onrechtmatigheden dateren volgens Erwin al uit de tijd van koningin Wilhelmina, die in 1948 troonsafstand deed en in 1962 overleed. Zij zou volgens L. een buitenechtelijke dochter van koningin Emma zijn.

In eerste instantie werd L. door de rechtbank schuldig bevonden aan beschadiging van de Gouden Koets en belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Volgens die rechtbank was Erwin volledig ontoerekeningsvatbaar, daarom werd hij veroordeeld tot behandeling in een psychiatrische inrichting.

Opmerkelijk

In hoger beroep kwam het hof opmerkelijk genoeg tot een heel ander oordeel. Volgens de hogere rechters was hij juist volledig toerekeningsvatbaar. Die rechters kwamen tot een veroordeling van vijf maanden cel. Het hof achtte het niet bewezen dat Erwin lichamelijk letsel wilde toebrengen aan lakeien naast de koets noch aan omstanders en daarvoor werd L. vrijgesproken.

Volledig scherm
De bewuste waxinelichthouder die in 2010 naar de Gouden Koets werd gegooid. © ANP