Volledig scherm
Beeld van de SFB-trainingsintroductie in Gelselaar. © Sportfederatie Berkelland

Praatje, plaatje, daadje: een sleutel tot succes in de basiscursus training geven in Berkelland

GELSELAAR - 13 jeugdtrainers van verschillende sportverenigingen stonden maandagavond 10 september op het veld van EGVV in Gelselaar klaar voor een Basiscursus Training Geven georganiseerd door de Sport Federatie Berkelland (SFB).

Trainingen bij clubs worden vaak gegeven door vrijwilligers die over onvoldoende kennis beschikken om dat naar behoren uit te voeren. Het blijkt voor verenigingen steeds lastiger om de juiste personen te vinden die dat wel zouden kunnen. Als jeugdtrainer/ster wordt er meer gevraagd dan ‘even’ een training verzorgen. Je kunt als goedwillende ouder of jeugdtrainer wel je diensten aanbieden maar dat wil niet zeggen dat je ook geschikt bent. Daarom deze eerste cursusavond.

Voorbeelden

De cursus startte met een trefbalspel op het veld. Hierbij gaf de SFB trainer diverse voorbeelden uit de praktijk die iedereen herkent maar die zeker niet de juiste zijn. Denk aan het inleven in de belevingswereld van kinderen, de niveauverschillen in de groep, omgang met elkaar, uitstraling/houding van de trainer etc. Vervolgens werden voorbeelden gegeven van hoe het eigenlijk wél zou moeten gaan.

Aandacht

Aansluitend gaven de SFB trainers door middel van een presentatie en filmpjes, duidelijke praktische tips hoe je als trainer goed om kunt gaan met een groep. Deze tips konden de deelnemers vervolgens weer op het veld in praktijk brengen. Hierbij bleken tips als ‘praatje, plaatje, daadje’ en ‘geef een terugkerende opdracht als je de aandacht wil of als je ballen hebt uitgedeeld’ erg belangrijk. 

Voordat de trainers naar huis gingen, kregen zij informatie over een goede start van een nieuw seizoen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Belangrijk onderdeel hiervan is informeren en betrekken van ouders bij je team.

Meer informatie op www.sportfederatieberkelland.nl