Volledig scherm
Eroscentrum Escape aan de Roerstraat in Doetinchem. © ANP

Prostituee toont misstanden in Achterhoekse seksclub na maandenlange undercoveractie

updateDOETINCHEM - Een prostituee is maanden undercover gegaan in Escape Doetinchem om te bewijzen dat er misstanden plaatsvinden in de seksclub. De uitkomsten van de undercoveroperatie zijn zondag te zien in het televisieprogramma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman.

,,Denk aan dames die zeven dagen in de week moeten werken en nooit vrij mogen zijn, uitbuiting en mensenhandel”, zegt Stegeman in een toelichting. ,,De verantwoordelijken voor het eroscentrum weten daarvan, maar kijken weg en doen er niets aan.”

De prostituee die undercover is gegaan in het bordeel aan de Roerstraat meldde zich bij Stegeman, omdat zij vond dat er iets gedaan moest worden aan de misstanden die zij constateerde. ,,Dat is enorm moedig van haar, Om haar te beschermen, komt ze alleen anoniem aan het woord en onherkenbaar in beeld in de uitzending”, zegt Stegeman. De vrouw werkt inmiddels niet meer in Escape.

‘Vrouwen opgehokt als vee’

Over de precieze inhoud van de uitzending zegt Stegeman niet veel, hij wil niet te veel verklappen. Wel staat op Instagram een filmpje, waarin slaapvertrekken te zien zijn voor de vrouwen die werken bij Escape. Het zijn hokken zonder ramen waar de bedden met amper tussenruimte naast elkaar staan opgesteld. ,,De vrouwen worden er opgehokt als vee, het is heel zielig voor ze”, zegt Stegeman. In de uitzending wordt gesteld dat dit ‘voor Nederlandse begrippen wel extreem’ is.

De prostituees die werken bij Escape durven niet naar de politie te stappen om de misstanden te melden, omdat zij dan hun werkplek en dus hun inkomen kwijtraken. De seksinrichting kwam in 2011 ook in het nieuws, toen er een prostituee werd doodgeschoten. De politie zei toen dat Escape als ‘goed’ bekendstond en er geen illegale zaken als mensenhandel werden geconstateerd.

Kamervragen

Dat is acht jaar later dus anders, aldus Stegeman. Hij heeft de uitkomsten van de undercoveroperatie gedeeld met de autoriteiten, zoals de politie en de gemeente Doetinchem. ,,De burgemeester is geschrokken en heeft gezegd dat hierover een stevig gesprek gevoerd gaat worden met de eigenaar”, weet Stegeman. ,,Ook is er een partij die hierover Kamervragen gaat stellen. Welke dat is? Dat zie je zondag in de uitzending.”

Bij Escape in Doetinchem was vrijdag niemand bereikbaar voor een reactie. Wel komen mensen van het eroscentrum zondag aan het woord in de uitzending.

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem zegt de beelden gezien te hebben. Ook de politie was daarbij aanwezig. ,,Je krijgt een onbehaaglijk gevoel van de beelden’’, zegt hij. ,,De uitzending heeft ons aanleiding gegeven de eigenaresse nogmaals hierover te spreken.’’ Dat gesprek vindt maandag plaats.

Boumans zegt ook dat de club dit jaar nog onderzocht is: ,,Wij heb eind 2018 (...) al signalen gekregen over mogelijke overnachtingen. Bij controles met politie en belastingdienst in januari en mei 2019 hebben wij dat echter niet kunnen vaststellen. Ook zijn geen andere overtredingen vastgesteld. Het is ook ingewikkeld om feiten boven tafel te krijgen en te constateren wat er daadwerkelijk speelt en op grond daarvan te handhaven. De inrichting heeft een vergunning. De bepalingen uit die vergunning moeten worden nageleefd.’’

Uit dat gesprek en verder onderzoek zal volgens Boumans moeten blijken of er gevolgen zijn voor de exploitatie en vergunning van de club.

Undercover in Nederland wordt zondag om 20.00 uur uitgezonden op SBS6.