Volledig scherm
Marianne Kok overhandigt 1036 handtekeningen tegen de aantasting van het landschap van de Needse Berg aan commissievoorzitter Stefan Bos. © Jelle Boesveld

Protest: 1036 handtekeningen tegen plan rijhal Needse Berg

NEEDE - Breed protest tegen de landschappelijke aantasting van de Needse Berg, donderdagavond in de raadzaal van Berkelland. Er werden 1036 handtekeningen tegen de bouwplannen voor een rijhal op het open essenlandschap aan de gemeenteraad overhandigd.

Marianne Kok 

De petitie tegen de plannen voor een rijhal van 45 bij 25 meter en vergroting van een schuur achter het boerderijtje op aan de Diepenheimseweg 29 op de Needse Berg heeft 1036 steunbetuigingen van bezorgde inwoners van Lochuizen en Neede opgeleverd. De handtekeningen tegen de aantasting en ‘verkwanseling’ van het landschap werden donderdagavond door buurtbewoonster Marianne Kok overhandigd aan de voorzitter van de raadscommissie Ruimte Stefan Bos.

Volgens Kok toont het grote aantal handtekeningen aan dat het protest tegen de ‘verkwanseling van het landschap’ veel breder is dat het college van B en W wil laten geloven. „De wethouder spreekt van protest van ‘de buurt’. Om de wethouder uit de droom te helpen, bieden wij nu 1036 handtekeningen aan van mensen die allemaal van mening zijn dat we met de handen van de Needse Berg af moeten blijven”, aldus Kok.

Bovendien wees ze er op dat ook de Gemeenschapsraad Neede en de Historische Kring Neede bezorgd zijn over de aantasting van het landschap.  „Het college weegt hier de belangen van één persoon, de eigenaar van de grond, zwaarder dan de waarde van het landschap in dit gebied voor de bevolking”, aldus Kok. „Het college verschuilt zich achter een zeer gedateerd bestemmingsplan uit 1987 en kruipt vervolgens in de slachtofferrol omdat de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan buitengebied in 2014 heeft goedgekeurd.” 

In 2012, 2016 en 2018 besloot de gemeenteraad weloverwogen het agrarische bouwblok van het perceel af te halen, om zo het waardevolle essenlandschap van de Needse Berg te beschermen.  De gemeenteraad moet deze maand opnieuw een besluit nemen en is verdeeld, zo bleek in de raadscommissievergadering.