Volledig scherm
De provincie Gelderland wil in totaal 178 bomen langs de Haaksbergseweg tussen Neede en de nieuwe N18 kappen, om de N315 te kunnen verbreden. © Annina Romita

Provincie wil 178 bomen langs N315 kappen tussen Neede en Rietmolen

NEEDE/RIETMOLEN - De provincie Gelderland heeft als wegbeheerder van de N315 een kapaanvraag ingediend bij de gemeente Berkelland om 178 bomen te kappen. Het gaat om bomen langs de N315/Haaksbergseweg tussen Neede en de N18.

De bomen moeten wijken om de N315 te kunnen verbreden. Het aantal bomen dat om moet, is naar beneden bijgesteld: eerder wilde de provincie 192 bomen verwijderen, maar veertien kunnen bij nader inzien worden gespaard. Deels staan de bomen te dicht op de weg, deels kan de provincie de werkzaamheden aan de weg niet uitvoeren zonder de wortels van bomen te beschadigen. De weg moet ook in de toekomst een weg met bomen blijven, is evengoed de visie van de wegbeheerder. Langs het wegvak komen 221 nieuwe bomen terug. 

Rotonde

Behalve dat de Haaksbergseweg tussen Neede en de nieuwe N18 wordt verbreed, komt ter hoogte van de entree van de kern Rietmolen ook een rotonde. En wordt daarbij de Achterste Russchemorsdijk beter op de weg aangesloten. Stichting Gemeenschap Rietmolen is door de wegbeheerder gevraagd om samen met de gemeente Berkelland een plan uit te werken voor de groene inrichting van de rotonde. Voorzitter Vincent Lansink van Gemeenschap Rietmolen schiet in de lach bij de suggestie van een flinke ‘reetkwaker’  - de kikker is het symbool van de Rietmolense carnavalsvereniging. „Het punt is meer dat het groen moet voldoen aan allerlei technische eisen in verband met de verkeersveiligheid. De rotonde moet groen worden aangekleed, maar tegelijk moet het punt wel overzichtelijk blijven.”

Verzet

Vorig jaar leidde het plan om bomen te kappen langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo tot breed verzet tegen onnodig opofferen van bomen langs wegen in het landschap. Lopende provinciale projecten zijn opnieuw beoordeeld. De plannen voor de N315/Haaksbergseweg zijn al in november 2018 vastgesteld, aldus de provincie in een maandag verspreid persbericht.