Volledig scherm
Kulturhus 't Spieker in Eibergen. © Lenneke Lingmont

PvdA Berkelland: ‘Gaat raad wel over subsidie aan ’t Spieker?’

BORCULO/EIBERGEN - De PvdA wil weten of burgemeester en wethouders van Berkelland zich niet gepasseerd voelen nu een raadsmeerderheid geen subsidie meer wil verstrekken voor de exploitaie van het Eibergse kulturhus ’t Spieker.


De Berkellandse politiek nam vorige week een motie aan waarin het college van B & W wordt verzocht niet langer geld beschikbaar te stellen voor de exploitatie van het ten dode opgeschreven kulturhus in Eibergen. De sociaal-democraten, die samen met GroenLinks niet betrokken werden bij de motie, lijken nu te proberen met schriftelijke vragen aan het college een wig te drijven in het uitvoeren van het voorstel.

Alleen B & W bevoegd
De PvdA stelt vast dat het verlenen (of weigeren) van subsidies een bevoegdheid is van B & W, mits de gemeenteraad met een budget over de brug is gekomen. De politiek stelt hiervoor alleen de regels vast in een subsidieverordening en mogelijk tijdens de jaarlijkse begrotingsbehandeling. De uitvoering van de subsidieverstrekking ligt in handen van burgemeester en wethouders van Berkelland. ‘Vindt u dat de gemeenteraad met dit deel van de aangenomen motie de eigen bevoegdheid van het college miskent?’ vraagt de PvdA aan B & W.

Een raadsmeerderheid - bestaand uit de collegepartijen CDA, D66 en GemeenteBelangen alsmede OBL en VVD riep in dezelfde motie het college op het bestuur van de Stichting Kulturhus ’t Spieker (SKS) niet meer als gesprekspartner te beschouwen en daarmee in het vervolg niet te overleggen. Ook daarover stelt de PvdA vragen.

'Straf voor wangedrag'
De raadsfractie wil vernemen of B & W dit als een ‘straf voor wangedrag’ zien. Ook wacht de PvdA op een antwoord of het college niet meer praten met het SKS-bestuur vindt passen bij de rol en taken als gemeentebestuur en bestuursorgaan. De sociaal-democraten betwijfelen of dit strookt met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Ze wensen te horen hoe B & W hierover denken en op welke wijze zij zullen reageren op mails, brieven en verzoeken om overleg met het SKS-bestuur.

De PvdA vraagt zich bovendien af of het college weet dat het SKS-bestuur klachten zou kunnen indienen over de wijze van behandeling door B en W. Daarnaast wil de fractie weten hoe het college met dergelijke klachten denkt om te gaan.