Volledig scherm
Kunstwerk ‘zonsopkomst’ bij Leisurelands-recreatieterrein Hambroekplas. © FRANS NIKKELS

PvdA kritisch over Leisurelands-monopolie

BORCULO - Wat vindt de Berkellandse coalitie van de constructie waarbij de gemeente aandeelhouder is van een BV die het monopolie heeft rond het ‘openbare’ recreatiegebied de Hambroekplas? Daarop spitsen zich de vragen toe die PvdA-fractievoorzitter Betsy Wormgoor aan het college gesteld heeft.

De BV Leisurelands is de voortzetting van de Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV), waarin ook het Recreatieschap Achterhoek en Liemers is opgegaan. 

Topman

Da's oud nieuws, maar er wordt al langer gemopperd over het salaris van topman Erik Droogh van Leisurelands. Met 310.000 euro op jaarbasis - royaal boven de ‘Balkenendenorm’ - is hij één van de meest verdienende managers van een overheidsbedrijf. Of was, want hij is twee weken geleden naar huis gestuurd. Zonder dat daarover van de kant van Leisurelands of de 22 gemeenten die er aandeelhouder van zijn, een duidelijke verklaring is gegeven.

Financiële positie

Leisurelands bulkt van het geld. Althans, het bedrijf heeft terreinen ter waarde van 80 miljoen euro, daarnaast nog eens 700 hectare landbouwgrond én belegt in aandelen. Hoe verhoudt zich dat tot de gemeenten die erin meedoen, vraagt Betsy Wormgoor zich af in schriftelijke vragen aan B en W van Berkelland. Berkelland moet danig op de centjes letten: de gemeente schiet geld  in op het gebied van zorg, welzijn en openbaar groen.

Monopolie

Voor hét Berkellandse Leisurelands-bezit - het Hambroek - geldt bovendien dat er ontwikkelingen gepland zijn. Zodiac Zoos had een plan voor een overdekte vlindertuin in combinatie met een bungalowpark. Butterfly World is al een paar jaar geleden als project gesneuveld, maar verblijfsrecreatie rond het recreatiemeer blijft een optie. De PvdA wil weten of andere partijen dan Leisurelands daar ook kansen kunnen pakken, of dat de BV echt een monopoliepositie heeft.

  1. Sterren Stralen-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    Sterren Stra­len-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    NEEDE/EIBERGEN - De grote kerstboom van de actie ‘Sterren Stralen’ van de Rotaryclubs Neede en Haaksbergen komt dit jaar uit Beckum. Na een oproep meldde zich de familie Winters met een mooie grote spar uit haar tuin. De boom werd afgelopen weekend gezaagd en naar de plek gebracht waar sinds 2004 elk jaar lichtjes voor het goede doel worden ontstoken: op de driesprong van Eibergen, Haaksbergen en Neede bij het voormalige Danspaleis en de oude N18.