Volledig scherm

PvdA-plan voor begrijpelijke taal in Berkelland ‘overbodig’

BORCULO - Om alle inwoners en ondernemers te bereiken is het belangrijk dat de gemeente eenduidige, begrijpelijke geschreven taal en beeldtaal gebruikt, vindt de PvdA. 

„Onduidelijke of te moeilijke communicatie vergroot de afstand tussen inwoners, ondernemers en de gemeente. Ook heeft dit veel andere negatieve gevolgen voor met name kwetsbare groepen als laaggeletterden, ouderen en mensen met een lichte verstandelijke beperking.”

Dat stelt PvdA-fractievoorzitter Betsy Wormgoor, zelf Neerlandicus en docent Taalbeheersing aan het HBO. „Effectieve communicatie, door begrijpelijke taal, kan de last van klachten en bezwaren voor de gemeente verlichten. Berkelland gebruikt nog niet voor alle communicatie het taalniveau dat past bij de doelgroep.”

Volledig scherm
Betsy Wormgoor van PvdA Berkelland © Frans Nikkels

De PvdA vroeg daarom in de gemeenteraad het college van B en W een voorstel te doen om ervoor te zorgen dat alle communicatie van de gemeente op het gepaste taalniveau wordt geschreven. Het gaat daarbij om brieven aan inwoners, formulieren, de website van de gemeente, communicatie op social media en gemeentelijke wet- en regelgeving.

De sociaal-democraten kregen steun van de overige oppositiepartijen D66, GroenLinks en Ondernemend Berkelland. Maar volgens portefeuillehouder burgemeester Joost van Oostrum is het plan overbodig.

„We zijn al sinds 2012 bezig met heldere taal. Zinnen mogen niet langer zijn dan twaalf woorden, we hebben taalcoaches in dienst. We zijn er dus volop mee bezig”, aldus van Oostrum.

Volledig scherm
Burgemeester Joost van Oostrum. © Frans Nikkels

En richting Wormgoor. „Dan moet u ook uw eigen moties en amendementen eens doorlezen. Het is makkelijk om eenzijdig naar andere te wijzen, maar als er één vinger naar een ander wijst, wijzen er vier vingers naar u zelf.”

PvdA-er Wormgoor vindt die reactie ‘jammer’.  „Maar we hebben goed geluisterd naar de burgemeester en die heeft aangeboden ons op de hoogte te houden van de dingen die gedaan worden. We zien dat graag tegemoet”, aldus Wormgoor, die de motie - mede vanwege het gebrek aan steun - daarom heeft ingetrokken.

  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.