Volledig scherm
Crisisoverleg tijdens schorsing, met de VCO-bestuurders en de partijen achter de motie © Peter Zandee

Raad steigert over plan VCO-scholen voor Assink-locatie in Eibergen

BORCULO/EIBERGEN - Een meerderheid in de Berkellandse gemeenteraad heeft dinsdagavond een spaak in het wiel gestoken voor het plan van onderwijswethouder Han Boer voor verhuizing en vernieuwbouw van VCO-school Sterrenpalet op de locatie van Het Assink lyceum aan de Prins Bernhardstraat in Eibergen.

CDA, VVD, PvdA, OBL en GroenLinks voelden zich slecht betrokken bij het proces van het afgelopen jaar richting de nieuwe locatie voor een geclusterde basisschool annex integraal kindcentrum (IKC) van schoolbestuur VCO.

Op de agenda stond dinsdag een aanvullend krediet om in plaats van vernieuwbouw te plegen op de oude locatie van de Willem Sluiterschool, te verhuizen naar de vroegere technische school aan de Prins Bernhardstraat, waaruit Het Assink lyceum deze zomer vertrok.

De VCO-bestuurders Morren en Wierstra spraken aan het begin van de avond van een memorabel moment. Maar vervolgens steigerden de vijf fracties die zich gemanipuleerd voelden. Op het VCO-project richting Prins Bernhardstraat volgen mogelijk soortgelijke projecten voor de Oponoa-scholen op de locatie Welkoop of directe omgeving, en voor het RK-onderwijs op het Simmelinkplein/Ketterinksteeg, gaf CDA-raadslid Marian Bolster aan.

De vijf partijen vroegen om een nader integraal huisvestingsplan Eibergen, op een later moment te volgen door een huisvestingsplan voor de andere kernen. Daarbij zou de actuele bevolkingskrimp steeds moeten worden betrokken.

Wethouder Han Boer beklemtoonde dat de raad niet om een blanco cheque wordt gevraagd, maar slechts een stip op de horizon zet. "Met wat u in uw motie vraagt, legt u zich veel meer vast" , waarschuwde Boer.

Na verschillende schorsingen voor crisisoverleg trokken de indieners hun motie in en nam de wethouder het agendapunt terug. Afgesproken is om de komende maanden - maar zonder ultimatum tot februari - nader te overleggen over de onderwijsontwikkelingen, - huisvesting en hoe het onderwijs verder omgaat met het fenomeen bevolkingskrimp.

Volledig scherm
VCO-bestuurder Morren in conclaaf met onderwijswethouder Boer © Peter Zandee