Volledig scherm
De kersvers geïnstalleerde jongerenraad in de raadszaal tijdens hun installatie. © Peter Zandee

‘Raad van elf’ bezorgt Berkelland
naast gemeente- ook jongerenraad

BORCULO - Ze zijn niet gekozen maar hebben zichzelf gemeld. En er is ruimte voor meer... jongeren die willen meedenken over ‘alles’ waarover een advies namens of voor jongeren goed zou zijn. Berkelland telt sinds dinsdagavond behalve een - gekozen-  gemeenteraad ook een jongerenraad.

Ze moeten volgens de verordening over het kersverse adviserende orgaan minstens met zijn achten zijn en maximaal met zijn twintigen. Precies zoals nu lopen ze het risico te worden aangeduid als de ‘raad van elf’, en dat betekent in carnavalskringen iets anders.

Maar dan nog: geluisterd wordt er naar wat ze ergens van vinden, beloofden raadsleden van alle politieke fracties in de Berkellandse gemeenteraad.

Eibergen

Rechtsvoorganger Eibergen dat samen met Borculo, Neede en Ruurlo per 1 januari 2005 fuseerde tot Berkelland, kende vanaf 2001 al een jongerenraad. Het idee ervoor werd opnieuw gelanceerd door Gemeentebelangen-raadslid Rudi van de Esschert, maar vervolgens ‘raadsbreed’ omarmd. En dus... heeft de jongerenraad per definitie invloed.

Borculo

“Alleen qua spreiding... moeten er maar niet nog meer uit Borculo bijkomen", lachte burgemeester Joost van Oostrum bij de installatie over de geografische afkomst van de jongerenraadsleden. Vijf van de elf komen uit Berkellands ‘hoofdstad'.

Namen

Needenaar Joost Lankheet (23) is het oudste jongerenraadslid, Anne Arfman uit Borculo - die donderdag 16 wordt - het jongste. Jesse Arends (20) uit Borculo, Koen Hissink (20) uit Neede, Siebren Kleine (19), Jelle Kleinhesselink (21) uit Ruurlo, Skye Nijland (16) uit Eibergen, Harm Stemerdink (19) uit Ruurlo, Yourie Vaalt (16) en  Sanne Veltmaat (16) uit Borculo en Bas Wensink (bijna 19) uit Ruurlo maken de raad compleet.

VVD’er Kevin Hauser waarschuwde de jongerenraadleden alvast voor het BB’erschap: “Als Bekende Berkellanders gaan jullie binnenkort handtekeningen zettend over straat.”

Voorzitter

De Needse Priscilla Duin - lokaal bekend als oud-jamkoningin - treedt als ‘technisch voorzitter zonder stemrecht’ op voor de jongerenraad.