Volledig scherm
© Frans Nikkels

Raadsels rond riool in Ruurlo

RUURLO - Let op wat u door het riool spoelt. Dat is de dringende oproep van de gemeente Berkelland en het Waterschap Rijn en IJssel.

Sinds half april werkt de rioolzuivering in Ruurlo niet naar behoren. Bijna vier weken geleden werd de rioolwaterzuivering al intensief schoongemaakt en herstart. Aanvankelijk leek het even goed te gaan, maar al snel haperde de zuivering weer. Er is nog steeds extra zuurstof en vers slib nodig om het zuiveringsproces, dat op biologische wijze verloopt, draaiende te houden. Vooral de stikstofnormen worden overschreden.

Forse investering
Het waterschap heeft inmiddels al ruim 100.000 euro gestoken in het schoonmaken, opsporen van de oorzaak en alle maatregelen eromheen. „Een dergelijke storing hebben we nooit eerder meegemaakt”, vertelt woordvoerder Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. „Dat maakt het mede zo lastig de oorzaak te vinden. Het kan gaan om een lek, een lozing, iets dat in het water valt. Het kan onbedoeld of bewust gebeuren, door bewoners of bedrijven. We weten het niet.”

Foute lozing
Het waterschap en de gemeente Berkelland vermoeden dat er iets in het water terechtkomt dat het zuiveringsproces verstoort. „Daarom vragen we burgers en bedrijven, vooral in Ruurlo en Veldhoek, extra alert te zijn en niet van alles door het riool te spoelen. Kijk bijvoorbeeld bij schoonmaakmiddelen altijd op het etiket.”

Het waterschap gaat onverminderd door met het zoeken naar de oorzaak. Samen met de gemeente Berkelland en Omgevingsdienst Achterhoek worden de afvalwaterstromen in het rioolstelsel in Ruurlo en omgeving nauwkeurig in kaart gebracht. Ook let men er op dat bijvoorbeeld het water in de Baakse beek (foto) van goede kwaliteit blijft om schade aan planten en dieren te voorkomen.