Recept Nationale Jammarkt in Neede klopt zo precies

VideoNEEDE - Mooi weer, het goede aanbod én een stroom bezoekers die er zin in heeft. De Needse jammarkt - officieel: Nationale Jammarkt - heeft het juiste recept te pakken. Al is het ingrediënt weer eigenlijk puur geluk.

Geen ethische discussies over de kleur van jam of de sociale klasse die ooit zijn boterham verdiende aan de productie ervan. Het simpele feit dat Neede van 1903 tot 1931 een jamfabriek had waarvan de productie in de bloeitijd van de jamindustrie de hele wereld over ging, is basis genoeg om er nu jaarlijks een evenement aan op te hangen. Tuinbouw Maatschappij Gelderland was de naam van de onderneming die na de crisisjaren het stokje overdroeg aan De Betuwe, zuidelijker in de provincie.

Traditie

De jammarkt versterkt lokaal het begin van de SEN-zomerfeesten en vormt regionaal een publiekstrekker tegen het einde van de zomervakantieperiode. “Het is inmiddels een traditie op zich van 29 jaar”, constateert voorzitter Ronnie Könniger van de Stichting Nationale Jammarkt Neede. Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland, die bij de opening van de markt aanwezig is, kan de plussen van het programma slechts bevestigen. “Je moet geluk hebben met het weer, maar het is een evenement dat stáát.”

Jamkoningin

Nóg zo’n constante uit het lijstje geslaagde ingrediënten: de jamkoningin. Dit jaar is Mireille ter Haar het gezicht van de Nationale Jammarkt, en aansluitend een jaar lang ambassadrice van het geheel, als het op Neede-promotie aankomt. Haar boodschap is rechttoe-rechtaan: “Pluk de dag, én vruchten, en geniet als Neede als Needenaar of ín Neede met de Needenaren van al het lekkers uit de natuur.”

Tussen de menselijke bezoekers door weten ook wespen de jammarkt te vinden. Jammarkt-voorzitter Könniger gaat het thema niet uit de weg: de EHBO’ers op de markt zijn speciaal voorbereid op wespensteken als te verwachten narigheid.

Volledig scherm
Jamkoningin Mireille ter Haar proeft een cracker met jam in een kraam op de Borculoseweg tijdens de jammarkt. © Frans Nikkels