Volledig scherm
Bakkerij Oude Hilbert aan de Nieuwstraat/hoek Huenderstraat in Eibergen. © Frans Nikkels

Rechter vernietigt karige vergoeding 'wegbestemd' pand Eibergse bakker

EIBERGEN - De compensatie deugde niet die Berkelland bakker Oude Hilbert aanbood voor het 'wegbestemmen' van zijn winkel in Eibergen. Dat vindt de rechter.

De gemeente Berkelland heeft ten onrechte bedacht dat winkels net buiten winkelconcentratiegebieden alleen nog maar de bestaande detailhandel zouden mogen voortzetten. Dat 'uitsterfbeleid' van winkels net buitenhet centrum deugd niet, heeft rechter M. Verhoeven van de Rechtbank Gelderland onlangs geoordeeld. De rechter deed uitspraak in een beroepszaak die was aangespannen door de Eibergse bakker Peter Oude Hilbert.

Bakker Oude Hilbert zit op de hoek van de Nieuwstraat en de Huenderstraat in Eibergen. Net buiten het centrum volgens de nieuwe grenzen zoals die aan het bestemmingsplan van 2012/2013 zijn gekoppeld.

Specifieke branche

Berkelland bepaalde dat in winkels die net buiten het centrum vielen, alleen nog detailhandel mocht worden gepleegd in de op dat moment bestaande tak van sport. Dat betekende aan de Nieuwstraat en directe omgeving dat de toekomst van een bakkerij, een schoenreparatiezaak en een vishandel nog slechts in die specifieke branches gezocht kon worden. Een combinatie met wonen en een 'aan huis gebonden beroep' kon ook, maar een winkel met een ander aanbod niet. Oude Hilbert kreeg een aanbod voor compensatie van de waardedaling van zijn pand. Maar daarbij werd een verlies van een vijfde van de waarde weggestreept als normaal maatschappelijk risico.

De bakker ging tegen de beslissing van B en W in beroep, en de rechter is het voor een gedeelte met hem eens. Daarom wordt het besluit vernietigd en moet het Berkellandse college binnen een paar weken een nieuw besluit nemen.

Vreemd beleid

Sterkste punt van kritiek van de rechter is dat het vervallen van de winkelaanduiding 'na definitieve beëindiging' niet betekent dat de bestaande detailhandelsfunctie zal worden bestemd. Dus hoezo alleen brood bij de bakker en vis bij de visboer, met andere woorden. De zaak ligt gevoelig, omdat Berkelland juist rond de Eibergse Nieuwstraat een vreemd beleid heeft gevoerd. Tussen de 'wegbestemde' winkelpanden in heeft de gemeente een nieuwe zaak groen licht gegeven: een kachelshowroom. Daarbij is gegoocheld met begrippen om het woord 'detailhandel' te omzeilen.

Tegelijk heeft de koper van de 'uitgestorven' schoenreparatiezaak al een mogelijkheid gevonden voor het benutten van een 'ex-winkel': door er bezoekers gratis 'lid' te laten worden van een creatieve club.

Voor het Eibergse PvdA-raadslid Hans Pelle was de uitspraak reden om B en W te vragen waarom de rechterlijke uitspraak niet aan de raad is meegedeeld.

B en W hebben daar inmiddels een verklaring voor gegeven: het was hier een uitspraak in een zaak tegen B en W, over een beslissing van het Berkellandse college. Niet speciaal een zaak voor de raad, dus.

Ook het nieuwe besluit dat burgemeester en wethouders moeten nemen, zullen ze niet speciaal aan de gemeenteraad voorleggen, heeft het college via een formeel antwoord aan Pelle al laten weten.