Volledig scherm
Geen regenboogvlag bij het gemeentehuis van Berkelland © Peter Zandee

Regenboogvlag blijft in de kast bij Berkelland

BORCULO Een aantal Achterhoekse gemeenten besteedde dinsdag extra aandacht aan 'Coming Out-day', door bij het gemeentehuis de regenboogvlag te laten wapperen. Berkelland deed hieraan niet mee.

Dinsdag werd aandacht gevraagd voor oudere homoseksuelen. In de Achterhoek zijn relatief weinig activiteiten van homobelangenvereniging COC.

Freerk Jager van het COC Twente-Achterhoek kan dat makkelijk verklaren: als zogeheten regenbooggemeenten maken Enschede en Arnhem aanspraak op rijkssubsidies. "Dat komt omdat ze zich in het verleden flink voor deze groep hebben ingezet", meldt Jager. Hij bezoekt als coördinator van Roze 50plus regelmatig woonzorgcentra en verpleeghuizen in de Achterhoek en Twente om voorlichting te geven over 'Roze Ouderen', een plan om de leefsituatie van lesbische, homo-, biseksuele en transgender-ouderen te verbeteren.

Volgens een vrijwilliger van De Kringen Achterhoek, dat praatbijeenkomsten organiseert, blijven deze groepen nodig. ,,Onze kringen groeien nog steeds. Helaas merkt bijna 10 procent van de homo's dat de omgeving hen slecht accepteert. Het helpt dan als je sterker in je schoenen staat."