Volledig scherm
Afsluitend drankje op infoavond over tijdelijke opvang verslaafden Tactus op terrein tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. © Peter Zandee

Rekken reageert rustig op tijdelijke opvang verslaafden bij tbs-kliniek

REKKEN - Het maakt nogal verschil. 30 verslaafden die hun leven weer op de rails willen krijgen, zijn geen ontheemde 750 vreemdelingen. Een informatieavond van de gemeente Berkelland bij het Johannes Wierhuis van Tactus Verslavingszorg, over tijdelijk gebruik van bijgebouwen bij de ex-tbs-kliniek, verloopt zonder dat de vlam in de pan slaat. Tactus pakt het dan ook tactischer aan dan destijds het COA, zou je kunnen concluderen.

Tactus Verslavingszorg is een van de vaste 'gezichten' op het complex dat ooit bekendstond als de Rekkense Inrichtingen. De zorginstelling runt er het Johannes Wierhuis, waar verslaafden voor behandeling verblijven. De plek in Enschede waar ze voor langduriger behandeling worden voorbereid, gaat binnenkort op de schop. Tactus heeft bij Rijksvastgoedbeheer aangeklopt om voor de duur van de verbouwingen ruimten bij jde voormalige tbs-kliniek aan de Kienvenneweg te kunnen gebruiken.

Businessmodel

'Gebouw IV' bij de gesloten en leegstaande tbs-kliniek Oldenkotte leent zich prima voor de eerste opname van tussen de 25 en 30 verslaafden. De gemeente Berkelland wil er wel aan meewerken, maar ziet tegelijk een 'businessmodel', zoals burgemeester Joost van Oostrum het omschrijft. "Van de huur die dit gebruik opbrengt, kan het weghalen van de tijdelijke gebouwen worden betaald. Want we praten hier over een deel van het complex, dat niet voor jarenlang gebruik is gebouwd. En in zo'n geval willen we dan toch toe naar een perspectief waarbij je opruimt wat geen functie meer heeft."

Tot en met december

Het gebouw wordt in mei betrokken en tot en met december gebruikt, is het idee. De verplaatsbare units kunnen na de tijdelijke inzet elders in het land worden hergebruikt. "Wat vroeger een ontheffing heette, moet je nu een tijdelijke ontheffing noemen", legt Van Oostrum de juridische status van het gebruik uit. "Dat kan voor maximaal 10 jaar. Als gemeente willen we dat in dit geval echter bewust beperkt houden tot wat de feitelijke bedoeling is. Daarom hebben we het over tijdelijk gebruik tot het eind van het jaar. Dan verhuizen de patiënten en kunnen de gebouwen worden opgeruimd."

Buurman

Een buurman die dichtbij de hekken van de kliniek woont, vraagt hoe vrij de Tactus-patiënten in en uit kunnen lopen. De locatie binnen het omheinde buitenterrein van de vroegere tbs-kliniek wordt geen gesloten inrichting, zoveel is duidelijk. Maar wie wandelt, wandelt meestal begeleid. Bovendien: binnen de hekken valt ook het nodige te wandelen.

Extra rijtijd

Ook wie van zijn drankprobleem af wil, laat zich rijden, is vaak het motto. Meeste zorgen maken zich daarom eigenlijk de vrijwilligers-chauffeurs van de buurtbus die Eibergen, Rekken en Haaksbergen verbindt.  Voorzitter Rien ter Veen van de lokale buurtbusorganisatie maakt zich nog het meest zorgen over extra minuten rijtijd. Het is een beetje de anticlimax van wat evengoed een beladen avond had kunnen worden. Rekken kan al een eeuw overweg met verslaafden, en deze 'paar' kunnen er ook nog wel bij, is de teneur.

COA

En dat is nogal anders dan twee jaar geleden toen het COA met plannen kwam. Waarbij 300 asielzoekers konden uitgroeien tot 750 en de buurtbus door gelede bussen zou worden ingehaald. De COA-plannen leidden tot protestacties en een heuse stille tocht langs de kliniek. Nu blijft het bij een afsluitend drankje. Fris.

Volledig scherm
Gebouw IV. © Peter Zandee
Volledig scherm
Gebouw IV. © Peter Zandee
Volledig scherm
Gebouw IV. © Peter Zandee