Volledig scherm
Maarten Mengerink (l) en Luuk Oolthuis. © ProWonen

Renovatieproject in Beltrum als praktische leerlingbouwplaats

BELTRUM - Leerling Luuk Oolthuis krijgt bij renovatieklus ProWonen-woningen aan de Slieperstraat in Beltrum  de kneepjes van het vak te pakken. 

Aan de Slieperstraat in Beltrum worden vijf woningen van ProWonen gerenoveerd. Bouwbedrijf Hoffman is daarbij de lokale uitvoerder, en voert het project uit als leerlingbouwplaats.

Maarten Mengerink is 31 jaar en voorman bij bouwbedrijf Hoffman. Hij begeleidt op het project aan de Slieperstraat de 19-jarige Luuk Oolthuis uit Lichtenvoorde. Het vak is Luuk met de paplepel ingegoten: zijn ouders hebben een bouwbedrijf. „Luuk wil werken, heeft inzicht, denkt na en kijkt vooruit. Jongens zoals hij worden vaak geadviseerd om een theoretische opleiding te doen. Dat is jammer, want we hebben een heel mooi beroep”, vindt Mengerink.

Luuk Oolthuis: „Het leukste aan dit vak vind ik dat je samen met anderen echt iets neerzet. Dat je het verschil maakt. Zoals hier aan de Slieperstraat waar we een paar huizen niet alleen verduurzamen, maar ook weer mooier maken.”

Restaureren/nieuwbouw

Maarten: “Voor mij is dit best een bijzonder project. Bij Hoffman doen we namelijk veel restauraties. Dan is het ook wel weer eens leuk om een renovatie te doen en technieken te gebruiken die ze op school leren. Daar wordt vooral geleerd hoe je nieuwe woningen moet bouwen. Daarom zijn leerlingbouwplaatsen bij renovaties en restauratie ook belangrijk: leerlingen doen ervaring op en leren hier het vak pas echt. En ondanks de versobering van de opleiding leren ze bij Hoffman ook nog eens traditionele technieken, zoals houtverbindingen maken. Mooi toch?”

Bart Ruiterkamp, projectleider bij ProWonen: „We vinden het belangrijk dat jongeren de kans krijgen zich binnen een bedrijf te ontwikkelen. Daarom hebben we bij ons op kantoor veel plaats voor leerlingen en studenten. Ze kunnen bij ons allerlei stages doen, van een snuffelstage op de middelbare school tot een afstudeerproject aan de universiteit. Maar minstens zo belangrijk is dat jongeren werkervaring op kunnen doen op de bouw. Daarom stimuleren wij onze bouwpartners tot inzet van leerlingbouwplaatsen op onze renovatie- en nieuwbouwprojecten.”