Volledig scherm
De reuzenberenklauw. © Lenneke Lingmont

Reuzenberenklauw brengt natuurliefhebbers en gemeente Berkelland op één lijn

BORCULO/EIBERGEN/NEEDE - Overal willen natuurliefhebbers en gemeenten van de reuzenberenklauw af. Verschillende gemeenten doen onderzoek hoe de 'invasieve exoten' (planten van buiten) te bestrijden. En dat is hard nodig ook, zeggen deskundigen. De exoten vernielen de inheemse beplanting in bossen, bermen en parken, ze worden als het ware opgevreten.


De reuzenberenklauw is een van die exoten die maar uitdijt en daarbij inheemse plantensoorten verdringt. De plant brengt nog een probleem met zich mee: het is zo'n exoot die fors lichamelijk letsel veroorzaakt. De brandharen op blad en stengels zorgen bij aanraking voor pijnlijke wonden. Nog erger is het plantensap. Als dat op de huid komt ontstaan akelige brandwonden. Als dan ook nog de zon schijnt, krijgt de ongelukkige blaren, categorie tweedegraadsbrandwonden.

In sommige woonwijken staan er honderden. Ook in de gemeente Berkelland groeit de reuzenbereklauw op verschillende plekken, waaronder de oude Berkeltak in Eibergen, aan de rand van het wandelpark De Nieuwe Maat. Ook in de bermen kom je 'm veel tegen. Het heeft nog niet tot klachten geleid bij de gemeente.

De reuzenberenklauw doet zijn naam eer aan. De plant wordt in korte tijd 4, soms 5 meter hoog. Het is een indrukwekkende verschijning met enorme schermbloemen en bladeren. De naam berenklauw heeft de plant te danken aan de vorm van de bladeren.

Aanpak
Groendeskundigen weten niet goed hoe de plant aan te pakken. Moet je maaien, begrazen, de plant met gif te lijf gaan, uitroken of met wortel en al rooien? "Maaien is bijvoorbeeld niet altijd de beste optie. Sommige soorten komen er zelfs versneld door terug", aldus een medewerker van de gemeente Enschede. "Bovendien staan ze ook geregeld op particuliere grond."

De meeste gemeenten hebben derhalve nog geen bestrijdingsplan. Ook het nieuwe groenbeleid van veel gemeenten, waar op maaien bezuinigd wordt, geeft problemen. Volgens deskundigen zorgt dat namelijk voor verdere verspreiding van de schadelijke planten die zich het liefst vestigen in zogeheten ruigtezones. Het Overijssels Landschap bestrijdt juist zoveel mogelijk. ""We bestrijden ze heel intensief", vertelt Harry Koster. "Je kunt ze niet laten staan, ze zijn gevaarlijk."

Japanse duizendknoop
Niet alleen de berenklauw, ook andere invasieve exoten beheersen steeds meer het landschap. In Berkelland gaat het dan met name om de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse vogelkers. "Planten die hier niet thuishoren en geen natuurlijke vijanden hebben", zegt Ben ter Braak van de natuurorganisatie IVN Oost-Achterhoek. "Dat is problematisch."