Volledig scherm
In totaal krijgen Gelderse gemeenten 72 miljoen euro minder dan dat ze nu krijgen, zo becijferde de Arnhemse oud-wethouder Martijn Leisink, die vindt dat de nieuwe verdeling niet deugt. © ANP

Rijk verdeelt wmo-gelden anders: Gelderse gemeenten krijgen miljoenen minder

Een miljoenenstrop dreigt voor veel Gelderse gemeenten. Het Rijk heeft een nieuwe verdeling van gelden voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en wmo opgesteld, waardoor veel Gelderse gemeenten vanaf 2021 fors minder budget voor deze taken krijgen.

Vooral gemeenten als Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, en Doetinchem worden hard geraakt door de nieuwe verdeelsleutel. In totaal krijgen Gelderse gemeenten 72 miljoen euro minder dan dat ze nu krijgen, zo becijferde de Arnhemse oud-wethouder Martijn Leisink, die vindt dat de nieuwe verdeling niet deugt.

De ‘objectieve’ manier die het Rijk in het nieuwe model aanhoudt, is gebaseerd op  de demografische gegevens van een gemeente. Het aantal inwoners, het gemiddelde inkomen, dat soort zaken. Het Rijk hanteert deze methode, simpelweg om te voorkomen dat ze zelf kunnen sturen hoe veel geld ze krijgen. Immers, meer instellingen zou betekenen dat een gemeente meer geld krijgt. En zo moet het niet werken, vindt het Rijk.

Veluwe

Maar bij beschermd wonen, dat qua budget het hardst geraakt wordt, is deze manier van berekenen principieel onjuist, vindt Leisink. ,,Het hebben van een instelling binnen de gemeentegrenzen, trekt automatisch mensen aan die dat nodig hebben. Dus de demografische gegevens van een gemeente zeggen niks.”

Het nieuwe verdeelmodel werkt juist het tegenovergestelde in de hand, denkt de oud-wethouder. ,,Kijk, op de Veluwe zitten relatief veel instellingen voor beschermd wonen, als je het vergelijkt met Amsterdam. Begrijpelijk ook, want die mensen moeten niet te veel buren hebben. Nu wordt het juist lucratief om zo min mogelijk instellingen binnen de gemeentegrenzen te hebben. Hoe meer mensen in een gemeente je geld kosten, en je kunt overhevelen naar een andere gemeente met een instelling, hoe meer het je oplevert.”

Leisink roept de provincie Gelderland op samen met de gemeenten een lobby te beginnen bij het Rijk. ,,Er zijn allerlei manieren om het geld op een betere manier te verdelen dan dit.”