Volledig scherm
Rita van Wessel (links). © Jan Houwers

Rita van Wessel uit Ruurlo voor intake behandeling naar VS

RUURLO - Rita van Wessel, de Ruurlose die vorig jaar getroffen werd door een hersenstaminfarct, reist over een paar weken naar het Amerikaanse Atlanta om daar gedurende enige weken onderzocht te worden. De zorgverzekeraar is allerminst overtuigd van de doelmatigheid van de behandeling.


Dat zegt voorzitter Marco Dijkman van de Stichting Rita. De stichting zamelt geld in voor de behandeling van Van Wessel in de VS. Er is al meer dan 100.000 euro binnengehaald. Het geld is onder meer bedoeld om ook haar man en kinderen in Amerika te laten verblijven tijdens de intake, die mogelijk gevolgd worden door een vier tot zes maanden durende behandeling.

Aanvankelijk werd gedacht dat Van Wessel leed aan het zogenoemde locked-insyndrome’’, maar dat bleek toch niet het geval. Dat betekent dat er betere kansen zijn om te revalideren. Rita van Wessel heeft de laatste maanden al enige progressie geboekt.

De Stichting Rita is nog steeds in gesprek met de zorgverzekeraar over de bijdrage die de verzekeraar levert. Dijkman wil niet zeggen om welke zorgverzekeraar het gaat. „Zij trekken de doelmatigheid van de behandeling in twijfel. Die onderhandelingen duren lang. We willen niet wachten totdat ze zijn afgerond, want dan kan het best al eens 2017 zijn. En Rita wil het liefst zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten.”

Grote verschil

Volgens Dijkman meent de verzekeraar dat de behandeling mogelijk ook in Nederland zou kunnen plaatsvinden. Maar het grote verschil is dat Van Wessel in de kliniek in Atlanta per dag vier à vijf uur behandeld kan worden en in Nederland hooguit een half uur.

„Die behandelintensiteit in de VS is hoog en daardoor is er ook meer kans dat er successen geboekt kunnen worden bij de revalidatie van Rita”, zegt Dijkman.

De stichting gaat de kosten betalen die gemoeid zijn met de periode van de intake. Er is overigens nog een mogelijkheid dat de kliniek bepaalt dat een behandeling van Van Wessel niet veel perspectieven biedt, en dat de Ruurlose dus na de intake terug kan naar Nederland. Vooralsnog gaan de stichting en Rita van Wessel daar niet van uit.

Voorafgaand aan Van Wessels vertrek wordt in Ruurlo een uitzwaaibijenkomst gehouden, zodat iedereen haar gedag kan zeggen en sterkte kan toewensen.