Volledig scherm
Het voelde voor Lochemer Rob Dekker niet goed om bij droogte zijn tuin te sproeien. Hij legde een slang in de grond en laat daar doorheen het water van de regenpijp naar de tuin lopen. © Arjan Gotink

Rob uit Lochem bedenkt drainagesysteem met regenwater

Lochemer Rob Dekker zag een drainageslang liggen en een paar dagen later kreeg hij een lumineus idee. Leg zo’n slang in de grond en laat het water uit de regenpijp daar doorheen lopen. ,,Een mooie manier om droogte in je tuin te voorkomen.’’

Ergens voelde het niet goed, maar bij droogte besproeide Rob Dekker (69) toch zijn tuin aan de Barchemseweg in Lochem met leidingwater. Tot hij vorig jaar in een groothandel bij toeval een lange drainageslang zag liggen. Dat zette de Lochemer aan het denken.

Quote

Plotseling bedacht ik dat je met die slang en water uit de regenpijp een mooi drainage­sys­teem kunt maken voor de tuin.

Rob Dekker, Uitvinder van drainagesysteem

,,Ik sta wel bekend als een doe-het-zelver, maar regenwater hield me eigenlijk niet zo bezig”, erkent hij. ,,Plotseling bedacht ik dat je met die slang en water uit de regenpijp een mooi drainagesysteem kunt maken voor de tuin.”

Dekker pakte papier en pen en ging aan het stoeien met diameter en lengte van de drainageslang, dakoppervlakte en neerslaghoeveelheden. ,,Als projectleider bij KPN heb ik geleerd om op zoek te gaan naar mogelijkheden en om dingen aan te pakken”, aldus Dekker. ,,Na wat rekenwerk bleek dat het een goed plan was. Ik heb vorig jaar mei een geul door de achtertuin gegraven en de slang daar doorheen gelegd. Daarna heb ik er voor gezorgd dat het regenwater van de garage die slang instroomde. En klaar was mijn drainagesysteem.”

Voordelen

Enthousiast vertelt hij over de voordelen van zijn uitvinding. ,,Ten eerste hoef ik geen kostbaar leidingwater meer te gebruiken voor de tuin. Maar bovendien is zo’n drainagesysteem veel effectiever dan sproeien of begieten. Je brengt het water in de grond zodat het niet meteen weer verdampt.”

Bij een wandeling door de tuin is het effect van de watervoorziening opvallend. Stroken van twee meter breed zijn weelderig begroeid. Daar ligt blijkbaar de slang in de grond. ,,Er is te weinig regenwater om de hele oppervlakte te voorzien”, erkent Dekker. ,,Daarom heb ik gekozen voor de planten die veel water nodig hebben. Dood gras is niet zo erg, dat zaai ik volgend jaar zo weer in.”

Besparen

De handige Lochemer zou het toejuichen als meer tuinbezitters zijn drainagesysteem gaan toepassen. ,,Het is een hele mooie manier om leidingwater te besparen en droogte in je tuin te voorkomen. Hopelijk vinden mensen het een slim idee. En misschien wil er ook wel een hoveniersbedrijf mee aan de slag. Berkelland en Bronckhorst hebben een subsidie voor afkoppeling van regenwater. Lochem helaas niet.”

Quote

Volgend jaar sproei ik niet meer.

Rob Dekker, Uitvinder van drainagesysteem

Subsidie of niet, Dekker gaat door met zijn project. Binnenkort komt de voortuin aan de beurt. Daarvoor gebruikt hij het regenwater van zijn woonhuis. ,,Zo zorg ik overal voor een hoge grondwaterstand en er komt geen leidingwater meer aan te pas”, zegt hij vergenoegd. ,,Volgend jaar sproei ik niet meer.”