Volledig scherm
Foto Rikkert Harink

Rood staat voor actie, blauw voor rust

GELSELAAR - Rood voor voetbal, geel voor hinkelen en blauw voor rust. Op het plein van de G.A. van der Lugtschool in Gelselaar lopen ze elkaar in de pauzes niet meer voor de voeten nu het schoolplein in 'gekleurde zones' is verdeeld.

Kinderen die actief willen sporten, kunnen terecht in de rode gebieden: op het voetbalveldje, bij de tafeltennistafel en rondom de ballenpaal. Geel is bedoeld voor spelletjes zoals knikkeren, hinkelen, twister en bokspringen. Wie lekker wil uitrusten en kletsen, zoekt de blauwe zones op.

Het kleurenschema is net twee dagen oud maar bevalt nu al prima, zegt directeur Hans de Beer. "Kinderen rennen en vliegen over het plein, waardoor er in het verleden weleens gevaarlijke situaties ontstonden. De vakverdeling was een idee om ze wat meer structuur te geven, zodat er minder botsingen ontstaan. De kinderen weten nu waar ze kunnen verwachten dat er hard gerend wordt."

Dat is handig, zeker nu er in Gelselaar meer dan voorheen aan beweging wordt gedaan in de pauzes. Met subsidie van de Borculose Sportfederatie (BSF) zijn voetbalgoaltjes, ballen en vier themakisten aangeschaft, met daarin spullen om te jongleren, balanceren, zwaaien, springen, mikken of vangen. "Uit onderzoek blijkt dat kinderen in deze regio niet zoveel bewegen", aldus De Beer. "De subsidie is bedoeld om sporten en bewegen in de pauzes te stimuleren. Als klein dorpsschooltje hebben we niet zoveel geld, maar op deze manier kunnen we toch leuke dingen doen. Ons schoolplein is heel erg mooi geworden."

Overigens zijn de gele, rode en blauwe vlakken afgelopen zaterdag door ouders en leerkrachten op het plein geschilderd.