Volledig scherm
Foto ter illustratie. © William Hoogteyling

Ruim 300 Gelderse projecten onzeker door stikstofuitspraak

ARNHEM - Het aantal bouwprojecten in Gelderland dat door de stikstofuitspraak onzeker is geworden blijft wekelijks oplopen.

Stond de teller vorige week nog op 305 projecten, inmiddels zijn het er al minstens 315, blijkt uit antwoorden van de provincie Gelderland. ,,Er komen steeds nieuwe aanvragen bij.” Landelijk staan er bijna 1600 bouwprojecten op losse schroeven.

De Raad van State zette kort geleden een streep door het landelijke stikstofbeleid. Die is volgens de hoogste rechter in strijd met natuurrichtlijnen. Er mag nu pas worden gebouwd als duidelijk is dat het project geen schade aanricht aan de natuur, wat stikstof betreft.

Grote hinder voor landbouw en bedrijfsleven

Gelderland is met Brabant de provincie die het zwaarst wordt getroffen. Vooral de landbouw en het bedrijfsleven ondervinden grote hinder. In de Gelderse landbouw zijn nu 230 projecten onzeker geworden. In het bedrijfsleven 40. Qua woningbouw liggen er 15 projectaanvragen op het provinciehuis stil. ,,Gelderland heeft relatief veel kwetsbare natuur, waardoor relatief vaker spanning is met stikstofuitstoot.”

Alle projecten waarvoor de provincie een vergunning moet verlenen lopen nu vertraging op, stelt de woordvoerder. De provincie werkt nu aan nieuw rekenmodel, waarmee kan worden berekend hoeveel stikstof er vrij zou komen bij een project. Gelderland hoopt de geactualiseerde rekenmethode nog deze zomer beschikbaar te kunnen stellen.