Volledig scherm
Momenteel wordt jaarlijks nog 244 kilo restafval per inwoner in Berkelland aangeboden. © Lenneke Lingmont

Scheiden van afval kan veel beter in Berkelland

BORCULO - Een experiment met een wijkgerichte aanpak moet ertoe leiden dat de grijze afvalcontainer minder vaak opgehaald hoeft te worden. De gemeente wil inwoners meer laten meedenken en -praten.


Berkelland kondigde eerder aan in 2018 60 procent van het afval gescheiden te willen inzamelen. De landelijke ambities zijn echter inmiddels aangescherpt: in 2020 behoort 75 procent van het huisvuil hergebruikt en mag er per inwoner maximaal 100 kilo restafval worden aangeboden. Op dit moment is dat in Berkelland nog 244 kilo per inwoner. Er valt dus een flinke inhaalslag te maken.

De afgelopen twee jaar trof de gemeente al maatregelen om de scheiding van het huishoudelijk restafval te verbeteren. Zo wordt nu verpakkingsmateriaal (plastic, metalen en drankkartons, afgekort aangeduid als PMD) apart van elkaar ingezameld. Maar deze nieuwe opzet laat slechts een geringe daling van de hoeveelheid restafval zien. Het hergebruik is in beperkte mate toegenomen: van 49,3 procent in 2013 naar 51,4 procent in 2015.

Interactief
Burgemeester en wethouders zijn voornemens de burgers in te schakelen bij de plannen voor de afvalscheiding. „We gaan het komende half jaar interactief aan de slag”, zegt wethouder Marijke van Haaren-Koopman. „We willen in gesprek met de wijken om te kijken wat er mogelijk is. Te denken valt aan het plaatsen van ondergrondse containers of extra kliko’s erbij.”

Elders in het land wordt al gewerkt met tarief- of beloningssystemen waarmee inwoners worden beloond die goed gescheiden inzamelen. Ook wordt er rekening gehouden hoe restafval en grondstoffen afzonderlijk te verwerken zijn. Berkelland wil daarmee de komende twee jaar ervaring opdoen. Dat gaat op kleine schaal gebeuren met een wijkgerichte aanpak. Zo wordt er gedacht aan een proef met de grijze afvalcontainer. Die wordt op dit moment eenmaal in de twee weken leeggehaald, dat zal straks nog maar een keer per maand het geval zijn. Zo valt na te gaan of er minder grondstoffen (bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinval, bekend als GFT) in de grijze kliko wordt gestopt. Wellicht komt er ook een extra container voor verpakkingsmateriaal.