Beelden uit de uitzending.
Volledig scherm
Beelden uit de uitzending. © Videostill

Schokkende beelden: politiehonden zwaar mishandeld door trainers in Achterhoek

HARREVELD - Schokkende beelden uit Harreveld en Doetinchem. Trainers van honden die uiteindelijk politiehond moeten worden, slaan en schoppen de dieren en gebruiken stroom om de honden af te richten.

Dat bleek donderdagavond in het programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman, die op drie locaties van leden van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) opnames had gemaakt met verborgen camera’s. 

Uit de beelden bleek de schokkende mishandeling van de dieren.

Leden zijn geschorst

De KNPV heeft inmiddels op de uitzending gereageerd met het bericht dat de leden van deze verenigingen met onmiddellijke ingang zijn geschorst en de procedure tot ontzetting uit het lidmaatschap is gestart. 

Zij benadrukken het belang van dierwelzijn en diervriendelijke trainingsmethodes: ,,Het hoofdbestuur benadrukt nogmaals dat zij een proactieve rol van haar leden op het vlak van welzijn van de honden ten zeerste voorstaat en deze ook als zodanig uitdraagt.”

Politie in shock

Ook de politie reageert geschokt op de uitzending van 19 maart. In een statement op hun website staat dat de KNPV geen onderdeel is van de politieorganisatie en “dat de politie ernaar streeft alleen zaken te doen met mensen die honden op diervriendelijke wijze africhten.”

De politie zegt al eerder duidelijk gemaakt aan de KNPV dat het niet gewenst is om stroom te gebruiken bij het africhten. Bij constatering van eventuele strafbare feiten na het bekijken van de beelden wordt actie ondernomen.

  1. Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’

    Voor de tweede keer in anderhalve week zijn loslopende schapen in de regio op illegale, professionele wijze in de nacht afgeslacht. Schaapherder Marianne Gaspersz trof vanochtend de ingewanden, de kop en vachten aan van een afgeslacht schaap en lammetje. Onlangs werden in Olst op vergelijkbare wijze twee rammen geslacht bij een kinderboerderij. Gaspersz: ,,Ik was helemaal van de kaart. De vraag is ook: wanneer doen ze het weer?”