Een beeld van en gehackte computer ter illustratie.
Volledig scherm
Een beeld van en gehackte computer ter illustratie. © ANP XTRA

Scholieren van Staring College gehackt tijdens online les

BORCULO - 65 scholieren van het Staring College met vestigingen in Borculo en Lochem zijn gehackt door 20 daders. De leerlingen klikten op een valse link waarna de hackers hun schoolaccount overnamen om andere leerlingen en leraren uit te schelden.

Dit blijkt uit een brief van het schoolbestuur die in bezit is van de Stentor. De hack gebeurde op een niet bekend gemaakte dag tijdens een online les via het programma Microsoft Teams. Volgens bestuurder Carlien Krist-Spit gaat het om 20 daders die misbruik hebben gemaakt van de accounts van de leerlingen. 

De impact was groot omdat leerlingen, die zich van geen kwaad bewust waren, even verantwoordelijk konden worden gehouden voor scheldkannonades jegens mede-leerlingen en docenten. 

Identiteit hackers voorlopig een mysterie

Het is onduidelijk of onder de hackers leerlingen zitten van het Staring College. De school zegt in de brief IP-adressen te hebben achterhaald die zullen worden overgedragen aan de politie tijdens de aangifte.  

Mochten leerlingen nog meer pestberichten krijgen dan moet ze dat zo snel mogelijk aan hun mentor melden. Ook deze berichten zullen dan bij het onderzoek worden betrokken. 

Tweestapsverificatie

Alle leerlingen en medewerkers zijn ondertussen afgemeld van alle apparaten. Iedereen is gevraagd om hun wachtwoorden te wijzigen bij de eerstvolgende inlog. Ook werkt de school aan extra beveiliging via een zogenoemde tweestapsverificatie. 

De leerlingen van het Staring College in Borculo en Lochem volgen online-lessen vanwege de corona-crisis. Het schoolbestuur is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.